Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"ZAKONSKIH MOGUĆNOSTI IMA"

Sea Dance: Nema političke volje za podršku festivalu

24.05.2023 15:53h

Foto: Sea Dance Photo Team

Povodom saopštenja Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma da ne postoje zakonske mogućnosti kada je u pitanju finansijska pomoć Sea Dance festivalu, organizatori festivala su se oglasili i poručili da to nije tačno.

MERT: Odlazak Sea Dance-a neće uticati na rekordnu turističku sezonu

"De minimis ograničenje koje Ministarstvo spominje u saopštenju važi za državnu pomoć, međutim, još jednom nedvosmisleno ističemo da podrška države Sea Dance festivalu nije pomoć, već komercijalna saradnja u vezi sa realizacijom muzičkog festivala, a u cilju pospješivanja lokalne turističke privrede i jačanja promocije destinacije", kazali su u saopštenju. 

Kako navode, ovakve komercijalne saradnje sa državnim institucijama Exitovi festivali imaju u brojnim zemljama širom svijeta, uključujući više zemalja Evropske unije.

"Među njima je i Sea Star festivalu Hrvatskoj, koji je prethodnog vikenda sa ogromnim uspjehom održan u Umagu pred preko 40.000 ljudi i uz značajnu podršku Grada Umaga i Hrvatske turističke zajednice. Na ovaj način se u Hrvatskoj finansiraju i druge velike manifestacije koje podržavaju hrvatske institucije, poput APT u Umagu, Ultra festivala u Splitu i brojnih drugih, čije finansiranje i održavanje ne bi bilo moguće da je istina ono što je istaknuto u saopštenju MERT-a", dodaju u saopštenju.

Ističu da je Sea Dance crnogorskoj turističkoj privredi do sada donio preko 60 miliona eura i neprocjenjivu promociju širom planete, dok se, kako kažu, u dokumentu koji je usvojila Vlada Crne Gore 2014. godine ističe da su procjene da će ovaj festival do 2025. crnogorskom turizmu donijeti preko 100 miliona eura i da će u „značajnoj mjeri doprinijeti poboljšanju poslovanja, ne samo turističke, već i ukupne privrede Crne Gore“.

"Ne želimo da opterećujemo dalje crnogorsku javnost polemikom u medijima, jer ako državnim institucijama i nakon 60 miliona evra doprinosa crnogorskom turizmu, najvećih svjetskih zvijezda koje su posjetile Crnu Goru i neprocjenjive vrijednosti promocije destinacije, nije jasno da podrška Sea Dance-u nije državna pomoć, već jedna od najboljih investicija – to je jasan pokazatelj da ovaj festival nije dobrodošao od strane MERT-a i da ne treba ove godine da bude održan u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju organizatora festivala Sea Dance.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT