Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

"CDT POZIVA VLADU I PREMIJERA DA OBEZBIJEDE TRANSPARENTNOST TROŠENJA JAVNOG NOVCA"

Gvozdenović: Vlada da ne krije troškove naknada koje primaju bivši funkcioneri

12.02.2024 09:53h

Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) poziva Vladu Crne Gore i premijera da obezbijede transparentnost trošenja javnog novca, odnosno da se pobrinu da se ne kriju od javnosti troškovi naknada koje primaju bivši funkcioneri.

CDT je, kako navodi zamjenica izvršnog direktora te nevladine organizacije Milena Gvozdenović, uputio zahtjeve za slobodan pristup informacijama Generalnom sekreterijatu Vlade Crne Gore i ministarstvima, tražeći detalje o naknadama koje su bivši funkcioneri primali nakon prestanka funkcije u periodu od marta 2016. do septembra 2023. godine. 

"Svega šest ministarstava je dostavilo informacije sa spiskom javnih funkcionera i naknadama koje su primili po prestanku funkcije. Odnosno, detalje o naknadama za bivše funkcionere dostavili su Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine i Ministarstvo rada i socijalnog staranja, dok je Ministarstvo javne uprave dostavilo samo informacije o naknadama za funkcionere koji su ostvarili to pravo nakon 2022. godine", kaže Gvozdenović.

Kako dodaje, prema dostavljenim podacima, navedenih šest resora potrošilo je više od 1,1 miliona eura na naknade bivšim funkcionerima, u okviru posljednjih sedam i po godina.

"Naravno, ovaj iznos je samo vrh ledenog brijega s obzirom na činjenicu da nemamo podatke o naknadama za funkcionere ostalih ministarstava. Pet ministarstava je djelimično odobrilo naš zahtjev, izostavljajući informacije o izdvajanjima za funkcionerske naknade, dok od šest ministarstava uopšte nijesmo dobili tražene podatke. Zanimljivo je da je su pojedina ministarstva kao obrazloženje za nedostavljanjeinformacija o naknadama po svim godinama navodila  sajber napad na Vladinu informatičku infrastrukturu koji se dogodio 2022. godine, zaštitu podataka o ličnosti…", kaže Gvozdenović.

Navodi da Ministarstvo energetike i rudarstva nije imalo isplata po ovoj osnovi u analiziranom periodu, jer je u pitanju novoformirani resor.

"Međutim, ovo ministarstvo je ispoštovalo Zakon o slobodnom pristupu informacijama i u roku odgovorilo na naš zahtjev. Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera je odgovorilo u roku i uputilo zahtjev Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine na dalje postupanje, jer je taj resor pravni sljedbenik Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma", kaže Gvozdenović.

Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore dostavio je rješenja o ostvarivanju prava na naknadu nakon prestanka funkcije javnim funkcionerima koje je izabrala, imenovala ili postavila Vlada Crne Gore, "ali ne i iznose koji su im isplaćivani, pojašnjavajući da to podrazumijeva sačinjavanje nove informacije, odnosno da Generalni sekretarijat ne vodi takvu vrstu evidencije".

"CDT očekuje da Vlada Crne Gore demonstrira drugačiji pristup u odnosu na svoje prethodnike kada je u pitanju transparentnost trošenja novca i uspostavi nove prakse rada u skladu sa zakonom propisanom obavezom proaktivne transparentnosti. Izostanak odgovora na naše zahtjeve za slobodan pristup informacijama svakako ne predstavlja dobar manir rada na početku mandata Vlade", zaključuje Gvozdenović.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT