Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ZGOG GOVORA NA GRAHOVCU

Klub odbornika "Evropski tim za Nikšić" podnio Prijedlog za razrješenje Marka Kovačevića

18.06.2024 16:44h

Foto: Opština Nikšić

Klub odbornika Evropski tim za Nikšić podnio je danas Prijedlog za razrješenje predsjednika te Opštine Marka Kovačevića zbog, kako su saopštili, izazivanja osjećaja straha i nesigurnosti kod građana, tokom govora na obilježavanju 166 godina od bitke na Grahovcu.

Navode da je Kovačević 13. juna na Grahovcu u govoru pozvao na obračun sa onima koji misle drugačije od njega i njemu sličnih i koji ih ne smatraju braćom.

Objašnjavaju da su razrješenje Kovačevića predložili i zbog širenja nacionalne i vjerske mržnje u kontinuitetu.

Kako navode, da je osjećaj straha i ugroženosti građana opravdan, u prilog govori citat iz Kovačevićevog obraćanja: “A ako neko neće da budemo braća, ako neko hoće više da liči na Turke, onda, bogami, u budućnosti prema njemu ćemo kao i prema Turcima postupati".

Poručuju i da prijetnje građanskoj Crnoj Gori iz usta Kovačevića, i ne prvi put, "koje su svojstvene portparolima fašizma i raspirivačima mržnje", zahtijevaju njegovo hitno razrješenje.

"Da je naša inicijativa opravdana i ima pravno utemeljenje, pokazuje i reakcija Višeg državnog tužilaštva u Podgorici koje je protiv Kovačevića formiralo predmet.

Osim toga, osuda bestidnog obraćanja je stigla sa svih relevantnih adresa u državi Crnoj Gori, civilnog sektora, građanskih aktivista, reisa Islamske zajednice, predstavnika manje brojnih naroda u Crnoj Gori, ambasade Turske u Crnoj Gori, pa i od Kovačevićevih koalicionih partnera, od kojih očekujemo djela, a ne riječi, kako bi se sa mjesta predsjednika Opštine Nikšić razriješio neko ko je nedostojan bilo koje javne funkcije, a ne prvog čovjeka grada koji je uvijek važio za grad intelektualaca, ljudi od integriteta i dostojanstva, a ne grad u kome predsjednik širi vjersku i nacionalnu mržnju, i poziva na strahotu", saopšteno je iz Kluba odbornika Evropski tim za Nikšić. 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT