Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ZVANIČNO JE OBAVIJEŠTENA CRNOGORSKA VLADA

Stigli agremani za sedam novih ambasadora

26.06.2024 10:25h

Foto: gov.me

Agremani su stigli za sedam novih ambasadora Crne Gore, javlja Portal RTCG.

O davanju agremana (pristanak šefa države ili ministra spoljnih poslova druge države da prihvati akreditovanog predstavnika) obaviještena je crnogorska vlada zvanično.

Agremani stigli su: za Dragana Tufegdžića (Slovenija), Stanicu Anđić (Austrija), Branka Bulatovića (NR Kina), Zorana Miljanića (Sjeverna Makedonija), Čedomira Fuštića (Mađarska), Jovana Mirkovića (SAD) i Branka Boškovića (Španija). Đorđe Radulović će biti novi ambasador Crne Gore pri OEBS-u.

Predlog za postavljanje ambasadora donosi Vlada, na predlog šefa diplomatije. Nakon dobijanja agremana, Vlada o tome obavještava predsjednika države, koji bi zatim trebalo da zatraži mišljenje od skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike. Nakon dobijanja mišljenja, koje nije obavezujuće, predsjednik države donosi ukaz o postavljenju ambasadora i potpisuje akreditivna pisma, čime se stvaraju uslovi da ambasador stupi na dužnost.

Konsolidacija diplomatske mreže jedan je od ključnih ciljeva državne politike već godinama, imajući u vidu da su u velikom broju naših diplomatskih predstavništava mandati ambasadorima davno istekli a novi nijesu imenovani. Crna Gora trenutno ima ambasadore u svega desetak država, dok je otpravnici poslova predstavljaju u preko 20, i to je slučaj već duže vrijeme.

Osim ambasadora, Crna Gora u inostranstvu ima i tri generalna konzula – u Frankfurtu, Sremskim Karlovcima i Istanbulu.

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike trebalo bi početkom jula da se izjasni o petorici kandidata za ambasadore Crne Gore. Predsjednik države Jakov Milatović uputio je skupštinskom Odboru pet predloga kandidata za ambasadore, kako bi Odbor o njima dao mišljenje.

Sjednice Odbora, na kojima će se raspravljati o kandidatima, zakazane su za 2. i 3. jul.

Milatović je od Odbora tražio mišljenje o Čedomiru Fuštiću, kandidatu za ambasadora Crne Gore u Mađarskoj, o Draganu Tufegdžiću, kandidatu za ambasadora u Sloveniji, Zoranu Miljaniću, kandidatu za ambasadora u Sjevernoj Makedoniji. Odbor bi trebalo da da mišljenje i na predlog da Branko Bulatović bude ambasador u NK Kini, kao i o predlogu da Đorđe Radulović bude ambasador – stalni predstavnik Crne Gore u Stalnoj misiji Crne Gore pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i specijalizovanim organizacijama Ujedinjenih nacija, na rezidentnoj osnovi, sa sjedištem u Beču.

Za šefove misija pri međunarodnim organizacijama agreman nije potreban.

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović reagovao je nedavno na izvještaje koji su objavljeni u medijima u kojima se pominje da Crna Gora još nema ambasadore u 27 zemalja, te da konsultacije Vlade i predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića teku već mjesecima, bez konačnog rezultata.

Rekao je da MVP odgovorno i posvećeno pristupa popunjavanju diplomatske mreže i da Milatović “koliko sjutra” može zatražiti mišljenje nadležnog skupštinskog odbora o onim kandidatima koji su dobili agremane i tako ubrzati postavljenje osam ambasadora.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT