Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

NA MEĐUVLADINOJ KONFERENCIJI U BRISELU

Crna Gora dobila pozitivan IBAR; Varhelji: Sada ćemo otvoriti završnu fazu pregovora

26.06.2024 15:00h

Foto: Screenshot ec.europa.eu

 Crna Gora je, na današnjoj Međuvladinoj konferenciji sa Evropskom unijom (EU), dobila pozitivan Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji poručio je da Crna Gora sada ulazi u završnu fazu pregovora sa EU.

„Danas je istorijski trenutak. Želim da zahvalim crnogorskim kolegama na naporima da se ubrzaju i prodube reforme vezane za EU. To je nešto što smo dugo čekali kada je Crna Gora u pitanju“, rekao je Varhelji.

Kako je dodao, danas su svjedočili uspješnosti tog rada.

On je istakao da je važno iskoristiti momentum i učiniti sve da i ostala poglavlja budu zatvorena.

Prema njegovim riječima, današnja Međuvladina konferencija pokazuje da je EU spremna da krene naprijed u proširenju.

„Sada ćemo otvoriti završnu fazu pregovora sa Crnom Gorom. Ovo je posljednja faza pregovora o pristupanju“, rekao je Varhelji.

On je istakao da je današnja Međuvladina konferencija pokazala da Evropska komisija (EK) stoji uz države kandidatkinje za članstvo u Uniji i da su odlučni da sprovedu potrebne reforme zajedno sa njima.

„Ali ne možemo to učiniti umjesto njih. I Crna Gora nam je dala dobar primjer“, rekao je Varhelji.

On je kazao da će, ukoliko Crna Gora, nastavi da dostavlja rezultate, veliki broj poglavlja biti zatvoren do kraja godine.

Varhelji je kazao da je potrebna stalna politička volja i predanost da se nastave integracije i dodao da je jako ohrabren jasnom opredijeljenošću premijera Milojka Spajića da se nastavi tim putem.

Prema njegovim riječima, pristupni pregovori najmoćniji su transformacijski alati kada je riječ o državama kandidatima.

„Mislim da je danas vrlo jasno da je proširenje EU neophodno za geostrateško ulaganje u dugoročni mir, stabilnost i bezbjednost na cijelom kontinentu“, rekao je Varhelji, dodajući da je to glavni prioritet u svim institucijama EU.

Ministarka vanjskih poslova Belgije Hađa Labib kazala je da je Crna Gora dostavila impresivne rezultate i u posljednjih pet mjeseci odradila ključne reforme.

Ona je kazala da je današnja konferencija još jedan veliki korak na putu Crne Gore prema punopravnom članstvu u EU i istakla da je Belgija, tokom predsjedavanja EU, bila posvećena procesu proširenja.

„Proširenje nije samo politika EU. Riječ je o strateškom ulaganju u mir, sigurnost, stabilnost i prosperitet cijelog kontinenta“, naglasila je Labib.

Prema njenim riječima, jasno je da je Crna Gora posvećena reformama i usklađivanju sa evropskim zahtjevima.

Kako je istakla, Crnoj Gori sada slijedi zatvaranje poglavlja.

„U proteklih pet mjeseci Vlada Crne Gore usvojila je set reformi i strategije potrebne za ispunjavanje privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24, jačanje nezavisnosti i učinkovitosti pravosuđa, borbu protiv korupcije“, rekla je Labib.

Ona je dodala da je Crna Gora uradila mnogo da osigura čvrste i nezavisne institucije koje su ključne za napredak i proces pristupanja.

„Danas smo prepoznali crnogorska dostignuća. Ovaj napredak daje Crnoj Gori mogućnost da nastavi u novu fazu i privremeno zatvaranje poglavlja“, kazala je Labib.

Kako je dodala, jasno je da je Crna Gora posvećena reformi i usklađivanju sa EU zahtjevima.

Labib je istakla da očekuju da Crna Gora nastavi napore u unapređenju vladavine prava i dodala da je napredak napravljen i u poglavlju 24.

Ona je ponovila da je Crna Gora spremna za novi korak u integracijama i istakla da je EU tu da je podrži.

Premijer Milojko Spajić je kazao da je danas važan dan za Crnu Goru, ali i podsjetio da nakon dobijanja IBAR-a slijedi zatvranje poglavlja.

On je rekao da slijedi mnogo posla kako bi Crna Gora, najkasnije do 2028. godine, postala 28. članica EU.

Spajić je istakao da od danas proces EU integracija neće više nikad biti podređen partijskim interesima.

On je zahvalio svim državama članicama i EU na povjerenju i istakao da je Vlada uspjela da povrati davno izgubljeno povjerenje.

„To je bio jedan od najtežih zadataka", kazao je Spajić.

Crna Gora je, kako je dodao, ispunila minimum koji se od nje očekivao.

“Mi se ne zadovoljavamo minimumom, želimo da budemo izvrsni u svim poglavljima”, poručio je Spajić.

Kako je dodao, on očekuje mnogo rada i zalaganja, novi optimizam i novu energiju Vlade.

“Nadamo se da će i parlament nastaviti da nas podržava u tom cilju", rekao je Spajić.

Na pitanje zašto je Crna Gora baš u ovom trenutku evropskih integracija otvorila priču o drugom Svjetskom ratu i najavljuje usvajanje rezolucije o genocide u Jasenovcu, Spajić je podsjetio da je Crna Gora multietnička i multikonfesionalna država.

Kako je dodao, svi narodi imaju svoje predstavnike u parlamantu koji imaju potrebu da promovišu pitanja i rezolucije koje su važne za njihovo biračko tijelo i narod ili religiju kojoj pripadaju.

On je istakao da je u Crnoj Gori u proceduri oko 40 različitih rezolucija, kao i da je priča o rezoluciji u Jasenovcu pokrenuta nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim nacijama.

„Glasajući za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici mi smo se na neki način obavezali da osudimo sve zločine počinjene prema drugim narodima", rekao je Spajić, navodeći da teme o rezolucijama udaljavaju fokus sa onih poput vladavine prava ili ekonomije.

“Isto ćemo učiniti u odnosu na sve zločine koje smo mi, kao dio bivše Jugoslavije, počinili negdje drugdje“, rekao je Spajić.

On je naglasio da vjeruje da je potrebno napraviti korak naprijed i osuiti sve te događaje.

Upitan da li će se rezolucija naći na dnevnom redu Skupštine ove sedmice, Spajić je kazao da bi to trebalo pitati parlament jer on nije uključen u njegov rad.

„Mislim da još nije ta rezolucija stavljena na dnevni red. Morali biste njih pitati, jer ja nijesam uključen u njihov rad“, kazao je Spajić.

 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT