Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PRES KONFERENCIJA LIDERA KOALICIJE ZBCG

Knežević: Saznati da li je bilo komunikacije između Medenice i Mugoše o presudi za "državni udar"; Mandić: Desio se pravosudni zemljotres

20.11.2023 11:54h

20.11.2023 12:25h

Foto: Dnevno

Lider Demokratske narodne partije (DNP) i jedan od lidera koalicije ZBCG Milan Knežević saopštio je da bi bilo dobro da javnost sazna da li postoji prepiska između Vesne Medenice i predsjednice vijeća Višeg suda Suzane Mugoše koja je donijela prvostepenu presudu u predmetu "državni udar".

Rekao je da je povod današnje konferencije objavljivanje sky prepiske između osumnjičenih da su učestvovali u formiranju više kriminalnih grupa Ljuba Milovića i Petra Lazovića, a tiče se presude za "državni udar".

"Takođe i prepiska Vesne Medenice i izvjesne Marije Boričić, nakon što je ta presuda objavljena i u medijima. S obzirom da mi se učinilo prije nekoliko dana da je jedan od specijalnih državnih tužilaca nedvosmisleno saopštio da su on ili oni u SDT pročitali svu sky prepisku između pripadnika kavačih, škaljarskih i drugih grupa, želim da ih pitam da li su pročitali prepisku između Lazovića i Milovića, koja počinje na način da je "u Kotor sve završeno". To znači da je jedan od njih išao kod Zvicera da obezbijedi novac, a da nakon toga se saopšti u prepisci da ne postoji limit kako bi Mandić i ja bili presuđeni i na Apelacionom sudu. Želim da pitam jednog od ovih tužilaca, koji je saopštio da je pročitao sve sky prepiske, da li je pokrenut predmet protiv Lazovića i Milovića i izvjesnog D, koji je bio zadužen da kontaktira muža sudije Seke Piletić, koja je bila izvjestilac na Apelacionom sudu u našem slučaju", rekao je Knežević.

Smatra da bi u interesu procesa i eventualne istrage, ali u interesu javnosti, bilo dobro saznati da li postoje "još neki operativni podaci, sky prepiske ili viber prepiske, između Vesne Medenice i predsjednice vijeća Višeg suda Suzane Mugoše", koja je donijela provstepenu presudu.

"Obzirom da je ova kriminalna grupa išla u pravcu da novcem od kriminala obezbijedi sredstva i korumpira i kriminalizuje sudije Apelacionog, a sad sumnjamo i sudije Višeg suda, bilo bi značajno da se pokrene istraga kakvo je bilo glasanje na Apelacionom sudu za ukidajuću presudu Andriji Mandiću i meni...Da li je sve troje sudija glasalo za ukidanje presude ili ipak neko bio protiv i da li je taj neko ko je bio protiv bio eventualno predmet ove no limit obrade od strane Milovića i Zvicera...Vjerujemo da će se Tužilaštvo i ostali organi brzo oglasiti. Ovo je još jedan od dokaza kako je montiran državni udar i kako su sve kriminalne i zarobljene strukture i u tužilaštvu, i sudovima bile zainteresovane da Mandić, Čađenović, i ostali i ja budemo osuđeni na dugoodišnje robije. Veoma je bitno da ukoliko u Europolu, tužilaštvu postoji prepiska recimo između Mugoše i Medenice, očekujemo da se nadležno tužilaštvo oglasi i saopšti da li u toj prepisci ima elemenata zloupotrebe službenog položaja i jedne i druge, i da li ima direktnog miješanja Vesne Medenice u sudsku sramnu presudu koja nam je saopštena 9. maja 2019. godine. Ono što se juče dogodilo je više nego dovoljno da se oglasi i mrčni Sudski i mrčni Tužilački savjet, koji snom mrtvijem spavaju”, rekao je Knežević.

On je rekao da će podržati svaku inicijativu za izbor novih članova Sudskog savjeta.

Pitanje je, kaže, da li je bivši specijalni državni tužilac Milivoje Katnić, kada je bio na toj poziciji, imao sky komunikaciju koja se juče pojavila u Vijestima.

"Na samom smo početku ponovoljenog suđenja, tražili smo da se odbaci ovakva optužnica. Pitamo postupajućeg tužioca da li postoje novi elementi dovoljni za odbacivanje optužnice protiv nas, a pokretanje optužnice protiv Milovića, Lazovića, Zvicera i Medenice koja onako sočno opsova neke četničke majke", rekao je Knežević.

Mandić: Juče se desio pravosudni zemljotres

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić na konferenciji je rekao da se juče desio "pravosudni zemljotres".

"Medij koji je to juče objavio bio je glavni zagovornik teze da je DPS jednako DF...DF je bila jedna opoziciona dosljedna politička organizacija koja se borila za prava građana Crne Gore da budu slobodni, da zakoni važe podjednako za sve. Zakon nijesu važili jednako za sve, što se vidi iz ovih prepiski. Vidi se kako su prodavale presude... Možete zamisliti kroz šta su sve prošli političari iz DF-a, šta je proživjela porodica Milana Kneževića i Mihaila Čađenovića... Čađenović je osam mjeseci proveo nevin u zatvoru... Danas kad isplivava na površinu to smeće od našeg pravosuđa na koje može da utiče mafija, moramo da se zapitamo da li posao rade Tužilački i Sudski savjet onako kako smo mi očekivali, kada smo vjerovali da ćemo dobiti tijela koja će raditi na ozdravljenju pravosuđa u CG", rekao je Mandić.

Kako je rekao, kada je juče objavljena prepiska u medijima, niko se nije oglasio.

"Nema onih organizacija koje su zadužene da vode računa o pravdi", rekao je Mandić.

Juče se, ponovio je, desio pravosudni zemljotres gdje se konstatovalo da je mafija kupovala presude.

"Uvjeren sam, iako trenutno nemam dokaze, da je na sličan način kupljena i presuda u prvostepenom postupku. Onda vidimo u drugostepenom postupku da su postojali ipak i neke časne sudije, koje nisu mogli da kupe...", dodao je Mandić.

On je rekao da je ovo momenat "gdje treba da se otvori priča o pravosuđu", te da su najodgovorniji Tužilački savjet, Sudski savjet, Skupština..."

"Imamo veliku dramu, koju neko želi u medijima i u javnosti da izbjegne i da se to brzo zaboravi. Ovo je jedna od tačaka preko koje ne smije da se pređe", rekao je Mandić.

Ovdje je, kaže, u pitanju sudbina "na kojoj može da se prelomi da li ćemo da imamo institucije koje rade u interesu svih građana, ili nećemo".

"Želimo da pravda bude zadovoljena", poručuje Mandić.

Upitan da li imaju saznanja o ulozi Zorana Lazovića, Knežević je rekao da su intenzivno bili uključeni Lazović, Milović te da sumnjaju i na Radoja Zvicera.

"Odgovore treba da da tužilaštvo... Podsjetiću da Zoran Lazović nije imao kriptovane telefone. Tuzilaštvo je trebalo da nas pozove kao oštećene da nas sasluša u formiranom predmetu protiv Lazovića, Milovića i misterioznog D, očekujemo da se utvrdi ko je D koji odlazi kod supruga gospođe Piletić da insistira da oni uzmu novac i presude suprotno Ustavu, Zakonu i činjenicama", naveo je Knežević.

Upitan da li među 11 kandidata za članove Sudskog savjeta postoji saglasnost oko kandidata, Mandić je odgovorio:

“Koalicija Za budućnost Crne Gore, a imali smo razgovore sa našim kolegama iz parlamentarne većine, želi u periodu koji je pred nama, a koji podrazumijeva poštovanje svih procedura vezano za izbor i vrhovnog državnog tužioca i Sudskog savjeta, da taj posao odradi”, rekao je Mandić.

On je rekao da među 11 kandidata postoje tri kandidata oko kojih može da se okupi potrebna tropetinska većina da bi bili izabrani.

“Očekujem i vjerujem da ćemo u ovoj Skupštini u srijedu slaviti nedostajućeg sedmog sudije Ustavnog suda, a onda u skladu sa neophodnim procedurama da izaberemo i vrhovnog državnog tužioca i tri nedostajuća člana Sudskog savjeta”, naveo je Mandić.

 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT