Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ZBOG SKANDALOZNE IZJAVE

Nikšićka opozicija podnijeće prijedlog za razrješenje predsjednika Opštine

18.06.2024 10:41h

Foto: Screenshot Pobjeda

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista u Nikšiću podnijeće prijedlog za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića zbog skandalozne izjave na obilježavanju godišnjice Bitke na Grahovcu i Spasovdana da će „sa onima koji im ne budu braća, postupati kao sa Turcima“, rečeno je Pobjedi iz te partije.

U obrazloženju inicijative, koju potpisuje svih 18 odbornika opozicije, zahtijeva se smjena Kovačevića zbog izazivanja osjećaja straha i nesigurnosti kod građanki i građana Nikšića „usljed držanja sramotne besjede na Grahovcu, 13. juna 2024. godine, u kojoj je pozvao na obračun sa onima koji misle drugačije od njega i njemu sličnih i koji ih ne smatraju braćom, kao i zbog širenja nacionalne i vjerske mržnje u kontinuitetu“.

Šef Opštinskog odbora DPS-a Nikšić Boris Muratović kazao je za Pobjedu da nije odbornička, već ljudska odgovornost da se podrži prijedlog za razrješenje Kovačevića. Glas očekuje i od konstituenata lokalne vlasti, prije svih Demokratske Crne Gore i GP Ura koji su javno osudili izjavu čelnika grada povodom koje je Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo predmet.

Kovačević je juče i nikšićku policiju pokušao da ubijedi da njegova riječ, koju je i zaštitnik ljudskih prava i sloboda okarakterisao kao neprimjeren i neprihvatljiv govor, nije pratila ono što je mislio, te da nikog nije želio da uvrijedi.

Brojne reakcije, pa i dijela vlasti u Nikšiću i nadležnih dokaz su da objašnjenja i pravdanja Kovačevića nijesu uvjerila nikog u njegovu pomiriteljsku namjeru.

Naprotiv, nakon brojnih spornih izjava i aktivnosti, nikad upitnija nije bila pozicija prvog čovjeka Nikšića, zbog čega će se pred lokalnim parlamentom ponovo razmatrati njegov ostanak u fotelji.

" Dosad smo radili u četvrtoj brzini, ali zbog svih ovih dešavanja sada prebacujemo u petu. Moramo pokušati da otvorimo oči građanima. Inicijativa je spremna, čeka se samo da je dostavimo građanskom birou lokalne Skupštine", kazao je Boris Muratović za Pobjedu.

Oglašavanje Demokrata i GP URA, koji su se osmjelili da javno kritikuju ponašanje Kovačevića, pravi bolju političku poziciju zahtjevu za njegovo razrješenje, nakon tri propale istovjetne inicijative.

Ovo je, kako kaže Muratović, više provjera za te partije i privrženost istinskim principima i njihovi odbornici biraju da li si im bitnije fotelje ili multikulturalni i svaki drugi sklad u gradu pod Trebjesom.

Šef nikšićkog DPS-a ne očekuje da ovaj prijedlog bude uvršten u dnevni red sjednice koja će biti održana 25. juna, kada će se razmatrati izvještaj o radu predsjednika Opštine za prethodnu godinu.

Izviđaj i opravdanja

Osim reakcije opozicije u lokalnom parlamentu, Kovačevićev govor mržnje zavrijedio je i pažnju Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

"Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom govora predsjednika Opštine Nikšić M. K. i od strane tužilaštva dat je nalog Upravi policije da od istog prikupi potrebna obavještenja",saopštila je Pobjedi rukovoditeljka tužilaštva Lepa Medenica.

Ona je dodala da će se po potrebi preduzeti i druge mjere i radnje.

"Nakon dostavljanja svih prikupljenih dokaza i podataka, izvršiće se svestrana analiza istih, u cilju ocjene da li se u konkretnom govoru stiču elementi bića krivičnog djela iz nadležnosti ovog tužilaštva, nakon čega će biti donijeta odluka u predmetu ", poručila je Medenica.

Reagovala je i nikšićka policija koja je pozvala čelnika Nikšića da da izjavu, ali on se opet, umjesto izvinjenja, poslužio tvrdnjama da su mu riječi istrgnute iz konteksta.

"Ostao sam pri onome što sam i sinoć izjavio, niti sam koga vrijeđao niti sam kome prijetio. Nijesam želio nikoga da povrijedim ni da uvrijedim, samo sam ukazao da u nekim stvarima moramo slijediti duh naših predaka i naravno uvijek biti pomiriteljski nastrojeni prema svima u Crnoj Gori, jer je to osnova, samo u nekoj krajnjoj nuždi onda kada više nemamo kud, kao što je to bilo u slučaju napada na crkvu koji smo imali 2020. godine, da tada treba biti spreman na odbranu", rekao je Kovačević novinarima ispred Centra bezbjednosti Nikšić.

On je naglasio da Turke nije pominjao u kontekstu današnjih odnosa sa tim narodom, koji su, ocjenjuje, na dobrom nivou.

Za razliku od Kovačevića, u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda ustvrdili su da predsjednik Opštine posljednjim istupom podstiče netoleranciju, netrpeljivost i nelagodu.

"Obraćanje nosilaca javnih funkcija treba biti odmjereno, utemeljeno na činjenicama i usmjereno na prevazilaženje podjela i mržnje. Govor gospodina Kovačevića ni u kom kontekstu ne doprinosi pomirenju i smanjivanju tenzija i socijalne distance koja je, prema relevantnim istraživanjima, još uvijek prisutna u Crnoj Gori", poručili su iz institucije Ombudsmana.

Sloboda govora kao jedna od najvećih vrijednosti demokratskog društva ne smije se, ističu, zloupotrebljavati na štetu prava i sloboda drugih.

"Podsjećamo da zloupotreba ove slobode kroz govor mržnje ne može uživati zaštitu", zaključeno je u saopštenju.

Kovačevićeva izjava neprihvatljiva je i za Ambasadu Turske u Crnoj Gori.

"Neprihvatljive su uvredljive opaske o Turcima i Crnogorcima, koje su nedavno objavljene u medijima. Negativna upotreba termina „Turci“, čak i sa istorijskim referencama, prilično je žalosna", navedeno je u objavi Ambasade Turske na mreži Iks.

Kritike od partnera

Javnu kritiku Kovačević je prvi put primio od najvećeg koalicionog partnera Demokratske Crne Gore. Predsjednik Skupštine opštine iz redova te partije Nemanja Vuković objavio je u nedjelju kasno uveče na mreži Iks da njegova izjava ne doprinosi izgradnji tolerancije, multinacionalnog sklada i građanskog koncepta Crne Gore.

"Prema svima u Crnoj Gori se treba odnositi kao prema braći, bez obzira na to kojoj vjeri, naciji ili političkoj partiji pripadali. Smatra da, kao javni djelatnici, imamo odgovornost za javno izgovorenu riječ, ali i obavezu da posvećeno radimo na pomirenju, boljoj budućnosti i izgradnji države po mjeri svih građana. To je obaveza ne samo prema etičkom kodeksu, već i prema našem Nikšiću", poručio je Vuković.

Osuda i poziv za izvinjenje stigli su i od nikšićke GP URA. Očekuju od nadležnih da preduzmu predviđene mjere za očigledne slučajeve govora mržnje, koji je zabranjen nacionalnom legislativom Crne Gore, a u skladu sa Konvencijom UN o ukidanju svih oblika diskriminacije.

"Izgovorenim prijetnjama, predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević je na najprimitivniji način uvrijedio najprije tursku naciju i državu, a uputio i direktnu i nedvosmislenu prijetnju svima drugima koji nijesu istog, očigledno, nacionalističkog, šovinističkog i fašističkog opredjeljenja", poručili su iz te partije.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Nikola Zirojević kazao je da je pozitivno iznenađen reakcijom nikšićke Ure i Demokrata i pozvao ih je da u lokalnom parlamentu uskrate podršku aktuelnom predsjedniku Opštine.

On je rekao da ga nimalo nije iznenadilo dopunsko objašnjenje u kojem Kovačević, ali i njegova partija, tvrde da ja on govorio o „pomirenju“.

"Poznato je nama dobro ovakvo „pomirenje“, da nas pomirite sa vašom politikom i ideologijom, ili da nas, ukoliko pružimo otpor, pomirite sa crnom zemljom odakle vam nećemo smetati - naveo je Zirojević. On je poručio Kovačeviću da se neće „tako miriti“.- Nećemo se, kolega Kovačeviću, tako miriti, budite sigurni i na tim osnovama, koje pokušavate da nam nametnete, nećemo se bratimiti",  istakao je Zirojević.

Brojne reakcije političkih i društvenih aktera nijesu natjerale Kovačevića da „pogne glavu“ pred crnogorskom javnošću.

Izvinjenje je stiglo iz Kovačevićeve Nove srpske demokratije (NSD), ali ne onakvo kakvo je javnost očekivala i zaslužila.

Iz te stranke uputili su izvinjenje svima koji su u riječima potpredsjednika partije i predsjednika Opštine Nikšić pronašli, kako su rekli, „ono čega nema, na šta on nije mislio i čega nije bilo“, kao i „onima koji su u tim riječima upravo željeli da pronađu ono što žele da ospore i koje su te riječi, namjerene da ohrabre pomirenjem, donijele duševnu bol“.

SUBNOR i antifašisti Crne Gore: Preduzeti najoštrije zakonske mjere

Savez udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore osudio je izjavu predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, tumačeći je kao direktni atak na temeljne vrijednosti građanske Crne Gore.

" Poziv na obračun, bilo koje vrste i bilo s kim, drastičan je primjer rasplamsavanja nacionalne mržnje i daljih, još dubljih podjela u društvu i državi. Najoštrije osuđujemo ovakve neodgovorne i zlonamjerne izjave, nesvojstvene herojskoj i viteškoj Crnoj Gori. U vremenu kad su nam potrebni razum i tolerancija, produbljivanje podjela nije ništa drugo, do prizivanje zla", naglašeno je u saopštenju SUBNOR-a i antifašista Crne Gore.

Poručuju da je taj savez zagovornik mira, slobode i razumijevanja te da se, afirmišući antifašizam kao civilizacijsku tekovinu 21. vijeka, najoštrije suprotstavljaju svim pokušajima uznemiravanja i narušavanja multietničkog i multivjerskog sklada, kakva je i izjava čelnika nikšićke opštine.

"Očekujemo od nadležnih državnih organa da hitno protiv ovakvih i sličnih izjava i ponašanja preduzmu najoštrije zakonske mjere", poručuju iz Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore.

Gredić: Crna Gora ne smije dozvoliti da je ljudi slični Kovačeviću vraćaju unazad

Bošnjačka stranka snažno osuđuje govor predsjednika Opštine Nikšić i poslanika NSD Marka Kovačevića koji u kontinuitetu iznosi stavove pune mržnje, netrpeljivosti i uvreda prema svemu drugačijem i drugom. poručio je član Predsjedništva te partije Mersudin Gredić.

On ističe da primitivno ponašanje Kovačevića nije nikakva novost.

"Naprotiv, ovo ponašanje predstavlja kontinuitet njegovih ispada. Svi se dobro sjećamo njegovog odnosa prema državnoj himni Crne Gore, a prije toga i javnog vrijeđanja reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori",  dodao je Gredić.

Podvukao je da odgovornost javnih funkcionera za javno izgovorenu riječ mora biti obrazac ponašanja, te da je svaka isključivost korak unazad u procesu pomirenja.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT