Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

LOKALNI PARLAMENT ZAKAZAO SJEDNICU

O smjeni Kovačevića 18. jula; Muratović: Pokušaće da skinu tačku s dnevnog reda

03.07.2024 10:47h

Foto: Opština Nikšić

Sjednica Skupštine opštine Nikšić, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o inicijativi za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, biće održana u četvrtak, 18. jula, odlučeno je na Kolegijumu predsjednika lokalnog parlamenta. U opoziciji očekuju da će vlast pokušati da ovu tačku skine sa dnevnog reda.

Klub odbornika “Evropski tim za Nikšić” je 18. juna podnio inicijativu za razrješenje Kovačevića zbog izazivanja osjećaja straha i nesigurnosti kod građana, tokom govora na obilježavanju 166 godina od bitke na Grahovcu.

Kovačević je 13. juna na Grahovcu u govoru poručio da će „sa onima koji im ne budu braća, postupati kao sa Turcima“.

Iz “Evropskog tima za Nikšić” su naveli da su razrješenje Kovačevića predložili i zbog širenja nacionalne i vjerske mržnje u kontinuitetu.

- Da je osjećaj straha i ugroženosti građana opravdan, govori citat iz Kovačevićevog obraćanja – “a ako neko neće da budemo braća, ako neko hoće više da liči na Turke, onda, bogami, u budućnosti prema njemu ćemo kao i prema Turcima postupati". Kukavičke prijetnje građanskoj Crnoj Gori iz usta Kovačevića, i ne prvi put, koje su svojstvene portparolima fašizma i raspirivačima mržnje, zahtijevaju hitno razrješenje dotičnog - ističe se u inicijativi.

Šef Odborničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Boris Muratović kazao je portalu Pobjeda da će nekoliko tačaka biti na dnevnom redu najavljene sjednice, a očekuje da ova ključna bude skinuta sa dnevnog reda, kao i u prethodnim pokušajima da se raspravlja o neogovornom ponašanju i upravljanju gradom Kovačevića.

"Očekujem da će predstavnici lokalne vlasti pokušati da skinu sa dnevnog reda inicijativu za smjenu prvog čovjeka grada zbog nedostatka demokratskih kapaciteta koji ih odlikuje. Smatram da bi makar trebalo da se raspravlja o ovom pitanju, to je ljudska i morala odgovornost svih političkih aktera u gladu pod Trebjesom, ali pokazali su i ranije da nemaju hrabrosti i političke odgovornosti da uđu u koštac sa ovim temama", istakao je Muratović.

On je stava da će mandat Kovačevića biti upamćen po njegovim ekscesima, a ne po kapitalnim projektima koji nedostaju gradu.

"Tome su, svakako, kumovali njegovi koalicioni partneri", ocijenio je Muratović.

Podsjećamo, Više državno tužilaštvo u Podgorici je formiralo predmet povodom spornog govora čelnika Nikšića. GP URA, koji je jedan od konsituenata vlasti u Nikšiću, je nakon ovog događaja uskratio podršku Kovačeviću.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT