Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

REAGOVALI NA IZJAVU PREDSJEDNIKA DRŽAVE

PES: Milatović zbog sujete odbio kandidate za ambasadore

28.06.2024 18:45h

Foto: PES

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović zbog sujete je odbio kandidate za ambasadore, sa boljim iskustvom i vještinama od njegovih, poručili su iz Pokreta Evropa sad (PES).

Pokret Evropa sad saopštio je da je Miljan Zečević bio kandidat za ambasadora Crne Gore u Berlinu, dok je Branko Bošković bio kandidat za ambasadora u Madridu.

Kako se navodi u saopštenju PES-a predsjednik Crne Gore Jakov Milatović Milatović nije dao saglasnost za njihovo naimenovanje.

"U metežu nastalom ostavkama njegovih najbližih saradnika, predsjednik Crne Gore našao je dovoljno vremena da odbije kandidate za ambasadore bliske Pokretu Evropa sad (PES) navodno zbog principa koje nije primjenjivao ni kada je bio ministar, a ponajmanje sada kao predsjednik", saopštili su iz PES-a.

Milatović je prethodno saopštio da su najbolji prijatelji premijera Milojka Spajića i ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića, koji nemaju nikakvu povezanost sa diplomatijom, bili predloženi za ambasadore Crne Gore u nekim državama.

"Pristup u kojem se odbijanje kandidata obrazlaže navodnom “nepovezanošću sa diplomatijom”, što god ta, diplomatskom rječniku nepoznata sintagma značila, nije primijenio pri prihvatanju ostalih kandidata sa političke kvote, koje su predložile ostale partije“, navodi se u reagovanju.

Iz PES-a su dostavili dio biografije kandidata za ambasadore u Berlinu i Madridu, za koje Milatović nije dao saglasnost.

Iz te partije su naveli da je za ambasadora u Berlinu predložen Miljan Zečević, koji se na nivou maternjeg jezika služi njemačkim, i ima napredne vještine iz francuskog, španskog i ruskog jezika.

Navodi se da je Zečević na Bejts Koledžu u Sjedinjenim Američkim Državama diplomirao političke nauke, a na švedskom univerzitetu u Lund magistrirao iz bliskoistoičnih studija.

Na univerzitetu Ludvigs Maksimilians u Njemačkoj, Zečević je, kako je saopšteno, izučavao međunarodne odnose i njemački jezik, u sklopu programa razmjene.

„Zečevićevo petnaestogodišnje međunarodno radno iskustvo počinje u Keniji u području korporativne društvene odgovornosti, nakon čega je u Njujorku bio angažovan kao konsultant i obavljao više poslova“, kaže se u saopštenju.

Iz PES-a su naveli da je posljednjih godina Zečević bio angažovan u regionu Balkana, kao savjetnik za investicije.

Za kandidata za ambasadora u Madridu, predložen je Branko Bošković koji je diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Podgorici, a master studije završio je na Univerzitetu u Mastrihtu.

Navodi se da je Bošković doktorirao političku sociologiju, da je predsjednik Savjeta Agencije za elektronske medije, i docent na Fakultetu pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica.

Bošković, kako se dodaje, predaje na predmetima savremeni politički sistemi, sociologija, uvod u politiku, globalizacija i politička sociologija.

Navodi se da je Bošković autor i koautor brojnih naučnih radova, i učesnik većeg broja međunarodnih projekata, i da govori španski jezik.

„Jasno je da čin odbijanja ove dvojice kandidata, a prihvatanja ostalih sa političke kvote bez diplomatskog iskustva, nije čin principijelnost, već sujete koju Milatović usljed superiornosti iskustva i vještina predloženih nije uspio da obuzda“, poručili su iz PES-a.

Pozvali su Milatovića da, dok pokušava da sve sablasniju tišinu svog kabineta nadomjesti meritokratskim zapošljavanjem rodbine i prijatelja u svom kabinetu, uputi izvinjenje dvojici kandidata zbog neprimjerenog napada na njihov integritet.

„Cijeneći da se ljudi mijenjaju i vremenom bivaju bolji, nećemo posustati u nadi da će Milatović, prije nego bude kasno, razumijeti da sreću nikada neće pronaći u nanošenju štete drugome, te da se ne može svaka kategorija u životu izmjeriti glasovima i izbornim legitimitetom“, zaključuje se u saopštenju.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT