Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

GLASALO JE 57 POSLANIKA, SVI SU BILI ZA

Skupština usvojila izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma

01.07.2024 16:00h

Foto: Screenshot You tube

U Skupštini Crne Gore danas su usvojene izmjene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.Glasalo je 57 poslanika. Svi su bili za. 

Zakon će, kako je saopštio predsjednik parlamenta Andrija Mandić, stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom listu.

SEPA

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović tokom današnje rasprave je rekao da je razlog za donošenje izmjena Zakona potreba za ispunjavanjem svih zahtjeva za dobijanje pozivitnog mišljenje od strane Evropskog savjeta za plaćanja proširenja SEPA geografskog područja na Crnu Goru.

"Osnovne prednosti učešća u SEPI su jednostavnost, pogodnost i efikasnost plaćanja u eurima kako za potrošače tako za pravna lica koja posluju u više zemalja, izbjegavanje kartičnih šema kod plaćanja u eurima, i doprinosi se uštedama i u vremenu i u novcu", rekao je Šaranović.

Objasnio je da su utvrđeni kriterijumi koji moraju biti ispunjeni, a jedan od njih je i kriterijum kojim se zahtijeva da važeći propisi u segmentu sprečavanja pranja novca moraju biti funkcionalno ekvivalenti zahtjevima šeste direktive.

"Crna Gora je početkom 2023. pokrenula aktivnosti i pripremila nacrt aplikacije, koji je dostavljen EK. Od nadležnog Direktorata u EK smo 8. maja ove godine smo dobili mišljenje na nacrt aplikacije, osim na dio koji se odnosi na ovaj Zakon, koji je dostavljen 14. juna i u njemu data preporuka za preciziranje određenih odredbi zakona, što se ovim nacrtom zakona prihvata ", naveo je Šaranović.

Poslanik DPS Nikola Milović kazao je da kada su u pitanju zakonska rješenja koja građanima i privredi donose korist.

"DPS je na braniku onoga što su evropske vrijednosti. U odnosu na zakonski prijedlog, DPS će podržati ovaj Zakon. Ne zbog forme, nego zbog suštine", rekao je Milović.

Kazao je da je politički odgovor od EU korak naproijed, ali da smo nakon toga napravili tri koraka unazad, a direktni krivci su, kako je rekao, u vladajućoj većini.

"Ako želimo da imamo slobodu, jednakost, vladavinu prava, onda zaista treba da budemo u susštini evropejci id a vjerujemo u te vrijednosti. Ono što danas vidimo u CG i šamar koji smo danas dobili"m rekao je Milović.

Dodao je da neko više vodi računa o poziciji Crne Gore, nego mi u Crnoj Gori.

Za sedam mjeseci registrovano 2.500 krivičnih djela

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović podsjetio je da je u prethodnih sedam mjeseci sektor bezbjednosti registrovao ukupno 2.500 krivičnih djela za koje će odgovarati preko 2.400 fizičkih i 30 pravnih lica.

"I ovo su zaista frapantni i uznemirujući podaci iz prostog razloga što oni pokazuju i dokazuju da smo mi naslijedili državu u kojoj sektor bezbjednosti gotovo svakog dana registruje 14 novih krivičnih djela i 14 novih izvršilaca krivičnih djela.

I ne samo to, sektor bezbjednosti je u prethodnih sedam mjeseci registrovao i 700 krivičnih djela po nepoznatom učiniocu i rasvijetlio 600. I rasvijetlio gotovo sva, osim ovih, posljednjih krivičnih djela protiv života i tijela, najteža krivična djela, teško ubistvo i pokušaj ubistva. Dakle, ona krivična djela na čijem rasvjetljavanju se nekada čekalo i decenijama",  naveo je Bogdanović.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT