Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

OMBUDSMANU JOŠ NIJESU STIGLI ODGOVORI OD MINISTARSTVA RADA I SOCIJALNOG STARANJA

Lakićević za Dnevno: Neophodno je mijenjati Zakon i omogućiti djeci sa autizmom tretman u bilo kom centru na nivou države

07.12.2023 05:50h

07.12.2023 05:50h

Foto: Pixabay

Roditelji djece kod koje je dijagnostikovan autizam često se suočavaju sa poteškoćama unutar zdravstvenog sistema. Tome svjedoči i Zorka Lakićević, majka četvorogodišnjeg djeteta, koja tvrdi da je podrška institucija slaba, te da više otežavaju, nego što pomažu roditeljima oko ostvarivanja prava. Ipak, uvjerena da još ima nade u bolje sjutra, odlučila je da pokrene peticiju, a sve zarad boljih uslova za djecu sa autizmom.

„Za pokretanje peticije odlučila sam se jer sam svjesna da djeci niko neće i ne može pomoći kao njihovi roditelji“, ističe Lakićević.

Veliki broj roditelja, nažalost, kako ističe naša sagovornica, ne želi da se suoči i javno govori o problemu sa kojima se susrijeću djeca sa autizmom.

„Problemi su brojni. Ključni izazovi su potrebe djece za tretmanima kojih je vrlo malo. Mom sinu je potreban intenzivan rad, a on ima samo tri sata sedmično rada sa stručnjacima, poput: logopeda, defektologa, psihologa...Tretmani su van opštine u kojoj živimo, a imamo i obaveze i prema drugoj djeci. Dakle, suprug ga stalno vozi na tretmane i u vrtić, a nakon toga neko od nas dvoje stalno mora biti sa njim. Prisutne su česte promjene raspoloženja, koje nije lako ispratiti. Ishrana i terapije su jako skupe i nema ih kod nas u Crnoj Gori. To naravno plaćaju roditelji, a država se ogradila u tom dijelu u potpunosti. Osim toga, tu je i nepoštovanje i nerazumijevanje kada sa djetetom sa dijagnozom iz spektra autizma odemo u bolnicu, pa tamo dugo čekamo, jer niko ne vodi računa o poštovanju prava djeteta“, kaže Lakićević za Dnevno.me.

Kao moguće rješenje Lakićević vidi u otvaranju Dnevnog boravka u Kolašinu, izmjeni i dopuni Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koje treba da sadrži odredbu da svako dijete ima pravo na liječenje u bilo kom centru na nivou države, te da roditelji budu uključeni u donošenje zakona i pravilnika o radu sa djecom.

„Izgradnja Dnevnog boravka u Kolašinu moguća je uz podršku države, jer lokalna samouprava nema sredstava. Neophodno je da Dnevni centar 'Tisa‵ u Bijelom Polju izmijeni statut, da nije na lokalnom, već i na državnom nivou, da ta vrata budu otvorena za svako dijete, a ne samo za djecu iz pomenute opštine. Važno je i da resorno ministarstvo snosi troškove tretmana u potpunosti, jer roditelji nijesu u mogućnosti da rade, te stoga ne mogu ni da plate tretmane. Predlažem i otvaranje posebnog Uzajamnog fonda, gdje će se odvajati mjesečno određena suma novca za pomoć i liječenje djece van zemlje“, navodi Lakićević.

Smatra i da osobe koje rade na visokim funkcijama, a koje bi trebalo da se bave ovim problemom, svoj posao ne obavljaju odgovorno.

„Teško je, često ne mogu povjerovati šta sve čujem i vidim. Osobe koje rade na visokim funkcijama ne znaju posao za koji su dobro plaćene. Šalju me od vrata do vrata, prethodni ministar rada i socijalnog staranja oglušio se na svaku moju žalbu i molbu za pomoć. Jednostavno, ogradi se i poziva na postojeći Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojem su potrebne izmjene i dopune, jer u vrijeme kada je donesen, o autizmu se malo govorilo i znalo“, smatra Lakićević.  

Kada je riječ o šansama da peticija bude uzeta na razmatranje, Lakićević kaže da nije optimistična. Za sada je prikupljeno 149 potpisa.

„Razlog je taj da nijesam naišla na podršku roditelja i sugrađana. Fali veliki broj potpisa da bi prijedlog bio usvojen“, ističe Lakićević i apelujući da svi izdvoje pet minuta, posjete sajt Skupštine Crne Gore i podrže peticiju.

Dodaje da je o svim problemima obaviješten i Ombudsman, koji je dao preporuke Opštini Kolašin, Dnevnom centru 'Tisi‵, te podnio zahtjev Ministarstvu rada i socijalnog staranja da u roku od mjesec obavijesti instituciju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore o tome šta je preduzeto u vezi tog predmeta.

Stoga smo i kontaktirali Zaštitnika ljudskih prava i sloboda kako bismo saznali šta je navedeno u odgovoru Ministarstva rada i socijalnog staranja, ali iz te institucije su nam kazali da im odgovor još nije stigao.

Lakićević, ipak, ne odustaje od svoje namjere i planova, a kako ne može da ostvari potreban broj tretmana u Crnoj Gori, do februara planira da prikupi finansijska sredstva kako bi dijete povela na liječenje u Beograd.

Da je problem još kompleksniji, Lakićević navodi da su njen suprug i ona trenutno podstanari i nezaposleni.

„Zbog liječenja smo dužni da dijete vodimo u Resursni centar '1. jun‵ u Podgorici, jednom sedmično, te dva puta u Dnevni centar Mojkovac. Unutar pomenutih institucija na sedmičnom nivou, imamo tri sata rada tretmana, dok je u Beogradu taj broj tretmana u jednom danu“, kaže Lakićević.

Napominje i da je veliki problem razdvajanje porodica u procesu liječenja.

„Tako na primjer, majka i dijete sa dijagnozom idu na liječenje u Beograd, a otac ostane kući sa ostalom djecom. Takvo stanje negativno utiče na drugu djecu, nije lako odvojiti se od njih, jer i njima nedostaje roditelj. Da naglasim, Crna Gora snosi trošak tretmana u Beogradu, ali ne i trošak boravka i života. Roditelji su dužni da plaćaju stan koji se ne može naći u blizini Instituta ispod 600 eura, kao i terapije, preglede i testove koje preporučuju stručnjaci sa Instituta. Mi smo prošle godine vodili dijete u Beograd na Institut za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora u trajanju od tri mjeseca. To nas je koštalo 10.000 eura“, zaključuje Lakićević.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT