Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ODLUKA OSNOVNOG SUDA

Poništena odluka o naimenovanju Raonića za direktora RTCG

22.04.2024 10:12h

Foto: Screenshot You Tube

Osnovni sud u Podgorici poništio je kao nezakonitu odluku Radio Televizije Crne Gore (RTCG) kojom je u junu prošle godine Boris Raonić izabran za generalnog direktora Javnog servisa.

Kako je saopšteno iz podgoričkog Osnovnog suda, presudom je naloženo RTCG-u da, u roku od 15 dana od njene pravosnažnosti, za generalnog direktora NAimenuje nekog od kandidata prijavljenih po uslovima javnog konkursa od 17. juna 2021.

Odbačen je, objašnjavaju, tužbeni zahtjev u dijelu u kojem je traženo ponovno naimenovanje za generalnog direktora između preostalih kandidata, osim kandidata Borisa Raonića.

"Osnovni sud u Podgorici donio presudu kojom je poništena kao nezakonita odluka RTCG o imenovanju generalnog direktora Borisa Raonića od 01.06.2023. godine, pa je naloženo navedenom javnom preduzeću da izvrši ponovno imenovanje generalnog direktora između prijavljenih kandidata, po uslovima javnog konkursa za imenovanje na tu funkciju na čelu RTCG od 17.06.2021. godine, u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude. Odbačen je tužbeni zahtjev u dijelu u kojem je traženo da se izvrši ponovno imenovanje za generalnog direktora između preostalih kandidata, osim kandidata Borisa Raonića", navode u saopštenju.

U obrazloženju presude sud navodi da je prilikom donošenja navedene odluke tuženi bio dužan da cijeni činjenično stanje, koje proizilazi iz dokumentacije dostavljene od  prijavljenih kandidata po predmetnom javnom konkursa prilikom prvog konkurisanja, te isklljučivo činjenično stanje koje je u odnosu na svakog od prijavljenih kandidata postojalo u vrijeme objavljivanja konkursa.

"U vrijeme objavljivanja predmetnog javnog konkursa Boris Raonić je, u vrijeme prijave na javni konkurs i imenovanja za generalnog direktora, bio član Savjeta Agencije za elektronske medije (SAEM), odnosno bio je javni funkcioner kojeg je imenovala Skupština Crne Gore, a što je u suprotnosti sa odredbom čl. 29 st. 1 tač. 2 Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i televizije Crne Gore. Tom odredbom je propisano da članovi Savjeta ne mogu biti lica koja bira, imenuje ili postavlja Predsjednik Crne Gore, Skupština i Vlada. Takođe, sud ukazuje i na odredbu čl. 50 st. 5 istog Zakona, kojom je propisano da za generalnog direktora RTCG ne može biti imenovano lice koje po ovom Zakonu ne može biti član Savjeta.

Isto činjenično stanje je bila osnova za donošenje pravosnažne presude ovog suda P.br. 3110/21 od 04.01.2023. godine, kada je poništena kao nezakonita prva odluka RTCG od 06.08.2021. godine, kojom je Raonić imenovan za generalnog direktora", saopšteno je iz Osnovnog suda.

Kako dalje navode,  Boris Raonić je u vrijeme objavljivanja javnog konkursa bio u sukobu interesa koji mora biti ograničavajući faktor, pa uopšte po predmetnom javnom konkursu ne može biti imenovan za generalnog direktora RTCG.

"To što je Raonić dana 13.08.2021. godine, podnio ostavku na članstvo u SEAM je bez uticaja na drugačiju odluku suda, budući da je u vrijeme raspisivanja javnog konkursa od 17.06.2021. godine, bio na toj funkciji, imenovan od strane Skupštine Crne Gore, usljed čega nije mogao biti izabran na mjesto generalnog direktora RTCG. Predmetna odluka o imenovanju Raonića je nezakonita i zbog toga što ne sadrži valjano obrazloženje, to jest nisu navedeni kriterijumi koji su prevagnuli u korist izabranog kandidata, odnosno razlozi koji su opredijelili da se da podrška izabranom kandidatu", zaključili su u saopštenju.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT