Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

DRUGOG DANA CEREMONIJE RAZGOVARAO SA PREDSJEDNIKOM BIJENALA

Odović svečano zatvorio Paviljon Crne Gore u okviru 18. Međunarodne izložbe Bijenala arhitekture

27.11.2023 12:55h

Foto: Gov.me

U Veneciji je u subotu, 25. novembra, u prisustvu ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića, svečano zatvoren Paviljon Crne Gore koji je posljednjih šest mjeseci bio otvoren u okviru 18. Međunarodne izložbe Bijenala arhitekture, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Odović je, kako dodaju, u prisustvu kustosa, ambasadorke Crne Gore u Italiji, kao i brojnih autora čija djela su bila izložena u crnogorskom paviljonu, zahvalio svima na doprinosu i trudu da se ovogodišnja tema, iz ugla potencijala Crne Gore, predstavi na najbolji mogući način.

Tokom drugog dana ceremonije zatvaranja Bijenala, Odović se sreo i razgovarao sa predsjednikom Bijenala Robertom Ćikutom.

"Sagovornici su zajednički ocijenili značaj Međunarodne izložbe Bijenala, koja okuplja preko 60 država svijeta. Ministar Odović je sagovornika podsjetio da Crna Gora, sa svojim predstavnicima, aktivno učestvuje na Bijenalu već gotovo deset godina, te da kao zemlja, koja je već prilično pozicionara u dijelu umjetničkog stvaralaštva, želi dodatno da promovišemo potencijale i mogućnosti svojih umjetnika. Upravo na toj liniji, izrazio je nadu da će već u okviru Međunarodne izložbe Bijenala umjetnosti naredne godine, crnogorski paviljon biti smješten na novoj i adekvatnijoj poziciji, u centralnom sjedištu izložbe, odnosno, u neposrednoj blizini Arsenala", navodi se u saopštenju.

Ćikuto je, između ostalog, Odovića upoznao sa procedurama zahtjeva koje je potrebno podnijeti organizatorima za dobijanje prostorija unutar Arsenala, ali da zbog limitiranih kapaciteta i tekućeg renoviranja prostora za narednu godinu nije moguće crnogorski paviljon smjestiti u okviru ovog centralnog izložbenog dijela.

Kako navode, potvrdio je da je to odlična prilika da se, nakon uspostavljanja direktne komunikacije, dostavi zahtjev kancelariji predsjednika Bijenala, sa molbom da se za naredne godine (2025, 2026) omogući adekvatan prostor za crnogorski paviljon.

"Sagovornici su zajednički konstatovali da Venecijska izložba, koja je započeta u XIX vijeku, predstavlja jedinstven spoj mogućnosti sudjelovanja izabranih međunarodnih umjetnika, u raznim sferama stvaralaštva", zaključeno je u saopštenju.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT