Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ELEKTROPRIVREDA RASPISALA NOVI JAVNI POZIV ZA DAVANJE U ZAKUP ČELIČANE I KOVAČNICE

Pogoni Željezare treći put na tenderu

08.07.2024 19:23h

Foto: RTVNK

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi javni poziv za davanje u zakup Čeličane i Kovačnice, kćerke kompanije EPCG Željezara, nakon što je ministar rudarstva i energetike Saša Mujović sugerisao da je potrebno namjeru investitora o zakupu ovih pogona na 50 godina upodobiti sa javnim pozivom. Inicijalno je planirano da se ovi pogoni iznajme na period od pet do deset godina.

EPCG je do sada pregovarala sa vlasnikom švajcarske kompanije 8B kapital Igorom Šamizom, koji je iskazao namjeru da pogone iznajmi na 50 godina. Odbor direktora EPCG nije usvojio nacrt ugovora kojim je planirana mogućnost da Šamiz, nakon ispunjenih uslova, stekne vlasništvo, imajući u vidu da je zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Bojana Ćirović ukazala da je to nezakonito. Nakon toga je dala zeleno svjetlo na zakup na 50 godina, sugerišući da je takve uslove potrebno predvidjeti i javnim oglasom.

Vrijeme zakupa

Tako je, javnim pozivom koji je EPCG raspisala, predviđena mogućnost zakupa od 15 do maksimalno 50 godina, a iznos najniže zakupnine koju zainteresovana kompanija ponudi ne može biti niži od 30.000 eura niti viši od 150 hiljada eura.

Ovog puta, uz javni poziv, EPCG je pripremila i nacrt ugovora koji je zakupac u obavezi da prihvati. Ugovor će, kako se navodi u javnom pozivu EPCG, biti moguće korigovati samo u dijelu određivanja arbitražne klauzule, ispravke eventualnih grešaka ili preciziranja oko samog zaključenja ugovora, a koje neće biti od uticaja na suštinu.

Ponuđač je u obavezi da dostavi plan investicija za prvih pet godina i dinamiku investiranja u postojeća postrojenja, kao i plan razvoja proizvodnje i dodatno investiranje u proširenje proizvodnog asortimana.

Osim toga, u prvih šest mjeseci od potpisivanja ugovora, budući investitor mora preuzeti najmanje 100, odnosno najviše 150 zaposlenih.Izabrana kompanija će imati obavezu i da dostavi bezuslovnu i na prvi poziv naplativu bankarsku garanciju na iznos od 30 hiljada eura sa rokom važenja od 60 dana. Predviđeno je da se u zakup daju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna postrojenja, mašine i pomoćna oprema, ostali objekti i infrastruktura koja je u funkciji nesmetanog odbijanja proizvodnje i drugih poslovnih procesa u proizvodnim pogonima u krugu Željezare.

Obaveze

Ugovorom, koji je budući zakupac dužan da potpiše, predviđena je obaveza početka proizvodnje najkasnije godinu od početka zakupa. Osim toga, EPCG će omogućiti nesmetano korišćenje struje 24 sata dnevno, a oko cijene i načina isporuke potpisaće ugovor u roku od 15 dana od početka zakupa, uz napomenu da cijena ne može biti niža od one koja važi za potrošača istog profila. U ugovoru je naglašeno da se ,,nikakvo pravo svojine, drugo stvarno pravo nad predmetom zakupa neće prenijeti na zakupca“.

EPCG zadržava pravo da tokom trajanja ugovora može graditi solarne i vjetro elektrane i infrastrukturu na svim lokacijama u fabričkom krugu na kojima postoje ti potencijali.

Zakupac će biti u obavezi da do sedmog u mjesecu na svoj račun u Crnoj Gori uplati iznos koji najmanje uključuje ukupne bruto zarade za angažovane radnike, sredstva za troškove struje i iznos jedne zakupnine. Javni poziv za zakup otvoren je do 24. jula.

Do sada su propala dva tendera za zakup pogona Željezare, a za sada je u igri jedino kompanija 8bB Kapital koja je jedina aplicirala za pojedinačne pregovore. Šamiz je već u dva navrata bio u menadžmentu Željezare početkom 2000-ih, sa ruskom kompanijom Midlend, dok je njegovo upravljanje šibenskim Aluminijumom, prije desetak godina, završeno istragom zbog sumnjivih radnji.

Kompanija EPCG-Željezara je prošlu godinu završila sa gubitkom od 3,5 miliona eura. Osnovala je EPCG početkom prošle godine, nakon što su od prethodnog vlasnika turskog Tosčelika kupili imovinu fabrike za 20 miliona eura. Taj posao je Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) ocijenila nezakonitom državnom pomoći, oko čega se sada pred Upravnim sudom vodi postupak po žalbi EPCG na takvo rješenje.

AZK je naložila EPCG da utvrdi razliku između 20 miliona eura, koliko je plaćeno za imovinu i tržišne cijene. Ta razlika je, kako su ranije kazali Pobjedi, nezakonita državna pomoć. AZK je tada naložila EPCG da najkasnije za četiri mjeseca preduzme mjere za povraćaj neusklađene državne pomoći od Tosčelika, te da u roku od dva mjeseca utvrdi o kojem je iznosu riječ, na koji će se obračunavati kamate od trenutka zaključenja ugovora do konačnog povraćaja.

Iz EPCG tvrde da je kupovina bila odličan posao i da su se vodili tržišnim principima. Naglasili su da je Uprava za katastar i državnu imovinu procijenila da ova imovina vrijedi preko 50 miliona eura, u što nijesu uračunati efekti valorizacije elektroenergetske infrastrukture, dodajući da će svaka naredna procjena pokazati da je imovina višestruko vrednija od plaćenog iznosa.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT