Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SAOPŠTENO IZ MONTEPUTA

Raspisan tender za izradu idejnog rješenja autoputa Andrijevica – Peć, dionica Andrijevica – Čakor

22.02.2024 10:27h

Foto: Monteput

Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica – Peć, dionica Andrijevica - Čakor.  

Auto-put se, kako navode, pruža od veze sa autoputem Bar – Boljare u Andrijevici preko granice sa Kosovom do Peći i ima važnu  ulogu u unapređenju regionalne povezanosti, ekonomske saradnje i razvoja.

"Svrha izrade tehničke dokumentacije je detaljno istraživanje i određivanje optimalnog koridora za izgradnju ove dionice. Cilj je da idejno rješenje u potpunosti odgovara potrebama kako Crne Gore, tako i Kosova", navode u Monteputu.

Kako kažu, važećim Prostornim planom Crne Gore, određen je koridor auto-puta Andrijevica - Peć.

"Idejnim rješenjem će se definisati najoptimalnija trasa i stvoriti uslovi za izradu narednih faza projektne dokumentacije i izgradnju ove saobraćajnice", dodaju u saopštenju.

Projektant je obavezan da sagleda sve tehničke, ekonomske, prostorne, ekološke i druge aspekate i posljedice izgradnje, uz poštovanje uslova iz projektnog zadatka uz primjenu savremenih tehničko-tehnoloških metoda i alatki.

"Ovo posebno dobija na značaju ako se ima u vidu da, zbog vrlo složene konfiguracije terena, značajni dio trasa čine tuneli i mostovski objekti. Pri izradi idejnih rješenja mora se voditi računa o prostorno-planskim aspektima u smislu izbora optimalne trase, lokacije i koncepcije denivelisanih raskrsnica, naplatnih rampi, lokacije pratećih i funkcionalnih sadržaja, ekološkim aspektima, postojećoj infrastrukturi, postojećim kulturnim dobrima, vjerskim objektima i svim ostalim objektima koji mogu biti relevantni za donošenje konačne odluke o poziciji trase", kažu u Monteputu.

Zaključuju da je u toku izrada novog Prostornog plana Crne Gore do 2040. godine, te da je namjera da se definišu jedinstveni koridori glavnih saobraćajnih pravaca, odnosno autoputeva i brzih saobraćajnica.

Detalje tendera pogledajte OVDJE.

 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT