Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

OBRATITE PAŽNJU

Koje zeleno lisnato povrće je najbolje za naše zdravlje?

26.01.2024 14:47h

Foto: Pixabay

Lisnato zeleno povrće je raznoliko, ali prepoznatljivo po svom izgledu i reputaciji da je puno hranljivih materija. U obilju vitamina, minerala, vlakana i fitonutrijenata nadmašuje sve ostalo povrće.

Nutricionista Džen Šmit objašnjava za Health da povrće nudi brojne zdravstvene prednosti i da odrasli treba da konzumiraju dvije do tri porcije povrća dnevno. Zeleni listovi su odličan način da ispunite ovu preporuku.

Postoji mnogo vrsta lisnatog povrća, a dijetetičarka Šeril Musato, koja radi na Klinici za dijabetes i endokrinologiju u Kanzasu, izdvojila je najzdravije.

Blitva

Blitva je posebno bogata vitaminom K, važnom hranljivom materijom koja utiče na zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.

Jedna šolja sirove blitve sadrži 299 mikrograma (mcg) vitamina K, što je 249 procenata dnevne vrijednosti koju treba da dobijete.

Blitva takođe obezbjeđuje 12 odsto dnevne vrijednosti vitamina A i C, koji su važni za podršku imunom sistemu.

Blitva je najbolja od proljeća do jeseni. Uživajte u sirovoj blitvi u salatama i sendvičima ili kuvanoj u supama, čorbama…

Kelj

Jedna šolja sirovog kelja sadrži 80 mcg vitamina K i 19 miligrama vitamina C. Kelj takođe nudi 8 procenata dnevne vrijednosti mangana, minerala potrebnog za nekoliko funkcija tijela.

Kao i cvekla, kelj je najbolji od oktobra do ranog proljeća. Iako je kelj popularno lisnato povrće za salate, nekima može smetati njegova gorčina. Da biste ublažili ovu gorčinu, pokušajte da u salatu od kelja dodate nešto slatko, poput sjeckanih jabuka ili suvog voća, savjetuje Musatto.

Spanać

Spanać je obično dostupan tokom cijele godine i obezbjeđuje gvožđe, vitalni mineral potreban za proizvodnju hemoglobina, proteina koji isporučuje kiseonik u mišiće.

Jedna šolja sirovog spanaća sadrži 0,813 miligrama gvožđa, dok jedna šolja kuvanog spanaća nudi 6 mg gvožđa.

Kupus

Kupus je široko dostupan tokom cijele godine i posebno je bogat vitaminom C, a jedna šolja sirovog sjeckanog kupusa sadrži 26 mg ovog vitamina.

Iako je vitamin C najpoznatiji po svojoj ulozi u zdravlju imunog sistema, on takođe obezbjeđuje kolagen, protein potreban za zarastanje rana, prenosi N1 Zagreb.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT