Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

OBRATITE PAŽNJU

Koji se toksini kriju u našoj hrani, a da toga nijesmo ni svjesni

03.02.2023 06:19h

Foto: Pixabay

Svi već znamo da je brza hrana puna šećera, soli i zasićenih masnoća koje mogu dovesti do gojaznosti. Međutim, otkriveno je da se u našoj omiljenoj hrani krije više štetnih sastojaka nego što smo mislili.

Sastojak koji se nalazi u tečnosti za upaljač

Hemikalija tert-butil-hidrokinon (TBHQ) smatra se sigurnom u malim dozama u hrani, ali u većim količinama povezuje se s tumorima, povećanjem jetre, konvulzijama i paralizom. Prehrambene kompanije kunu se u TBHQ jer čuva hranu, duže zadržava njen ukus, boju i hranjivu vrijednost, prenosi Zadovoljna.rs.

Uprava za hranu i ljekove (FDA) odobrila je ovu hemikaliju za upotrebu u hrani još 70-ih, kada je brza hrana postajala sve popularnija.

Eksploziv

Hemikalije (kalijev bromat) koje se koriste u eksplozivima nalaze se u hljebu, mafinima i kolačićima. Bijeli prah se umiješa u brašno koje se koristi za pečenje jer može pomoći da se tijesto digne i zadrži svoj oblik.

Laboratorijske studije su ga povezivale s rakom štitne žlijezde  i peritoneuma – tankog sloja ćelija koje prekrivaju mjehur, rektum i matericu.

Prehrambena industrija već dugo tvrdi da je siguran za upotrebu jer se tokom kuvanja prah pretvara u kalijev bromat koji nije kancerogen. Međutim, ispitivanja u Velikoj Britaniji 1994. pokazala su da kalijev bromat ostaje u hrani i nakon kuvanja.

Teški metali

Tamna čokolada više je puta hvaljena zbog svojih zdravstvenih dobrobiti, posebno jer sadrži mnogo antioksidansa.

Nedavna studija o 28 popularnih marki pokazala je da sve sadrže alarmantne količine kadmija i olova. Kadmij završava u čokoladi kada se apsorbuje kroz korijenje stabla kakaa. Dugotrajna izloženost kadmiju povezana je sa zatajenjem bubrega i slabim kostima.

Olovo, koje je poznato kao opasno za ljude, dospijeva u čokoladu nakon što se zrna kakaa ostave da se suše uz ulicu (prevlače se olovom od automobilskih isparenja). Dugotrajna izloženost olovu povezana je s gubitkom pamćenja, bolovima u stomaku i lošim raspoloženjem kod odraslih. Kod djece može oštetiti razvoj mozga, kao i dovesti do problema s učenjem i ponašanjem te problema s govorom i sluhom.

Hemikalija koja uzrokuje povraćanje

Ispostavilo se da hemikalija koja se nalazi u nekim maslacima i parmezanu izaziva povraćanje.

Prirodna masna kiselina, zvana maslačna kiselina, uglavnom završava u životinjskim proizvodima – poput onih koji sadrže mlijeko. Oko tri do četiri posto maslaca čini maslačna kiselina, koja je odgovorna za neugodan miris koji se razvija kada hrana užegne.

Kancerogene boje

Sastojak, koji se nalazi u bojama, gumi i plastici, takođe je skrivena u mnogim popularnim markama slatkiša. Industrije često koriste titanijev dioksid kako bi svojim proizvodima dale bijelu boju i sjaj.

Proizvođači popularnih bombona, preliva za salatu i žvakaćih guma takođe ga koriste za glatku teksturu i svjetliju boju. Dok američki regulatori kažu da je spoj siguran u malim količinama, aditiv je zabranjen u zemljama Evropske unije.

Mikroplastika

Popularni proizvodi brze hrane iz velikih lanaca poput McDonald’sa i Burger Kinga sadrže male količine industrijskih hemikalija zvanih ftalati, sastojaka koji se koriste da plastiku čine savitljivom.

Naučnici su opet pronalazili dokaze o tim podmuklim hemikalijama u većini testiranih namirnica. Studija objavljena 2021. testirala je 64 artikla brze hrane iz popularnih lanaca brze hrane i otkrila da većina sadrži te hemikalije.

Sastojci su povezani s mnogim zdravstvenim problemima, uključujući hormonske poremećaje, neplodnost i poremećaje ponašanja kod djece. Oni uopšteno ulaze u hranu kada dođu u dodir s ambalažom i opremom za rukovanje, poput celofana i papira.

Pojavljuje se zabrinutost zbog mikroplastike koja ulazi u prehrambeni lanac usred raširene upotrebe plastike.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT