
27. APRIL 2025.
Vrijeme
Podgorica
°C
+
Kalendar zdravlja
IZBJEGNITE LOŠE NAVIKE U ISHRANI
Najgora hrana koja uzrokuje visok šećer u krvi
Autor: dnevno.me
Izvor: klix.ba
27.10.2023 07:33h

Foto: Pixabay
Visok šećer u krvi rezultira mnoštvom zdravstvenih problema, a pojedina hrana može uzrokovati njegov porast.
Konstantno visok šećer u krvi vremenom može čak dovesti do dijabetesa. Jednostavno govoreći, visok nivo šećera u krvi – koji se takođe naziva i visoka glukoza u krvi – znači da imate previše šećera u krvi.
To je ili zato što vaše tijelo ima premalo insulina ili vaše tijelo ne funkcioniše ispravno s insulinom. Iako se to ponekad može činiti nekontrolisanim, postoje načini za upravljanje nivoima glukoze u krvi. Zapravo, izbjegavanje nekih od najgorih namirnica za šećer u krvi je odlično mjesto za početak.
Jogurti s voćnim ukusom
Sarah Anzlovar, registrovana dijetetičarka i vlasnica Sarah Gold Nutrition, smatra da su mnogi jogurti s ukusom voća puni šećera čak više od nekih poslastica.
"Umjesto toga, probajte običan grčki ili islandski jogurt i dodajte malo meda da ga sami zasladite", dodao je.
I grčki i islandski jogurt imaju više proteina od običnog jogurta, što može pomoći u balansiranju šećera u krvi. Prelijte ga svježim voćem ili sjemenkama da biste dodali malo vlakana.
Anzolvar kaže da vlakna mogu pomoći i u stabilizaciji šećera u krvi. To je zato što, iako je to vrsta ugljenih hidrata, vaše tijelo ga ne razgrađuje, pa stoga ne može uzrokovati skok nivoa šećera u krvi.
Prerađeni ugljeni hidrati
Prema Melissi Azzaro, registrovanoj dijetetičarki, hrana s visokim glikemijskim indeksom podiže šećer u krvi brže od hrane koja ima niži glikemijski indeks. To uključuje bijeli hljeb, ružu, krompir i grickalice poput čipsa i pereca. Međutim, ne morate ih potpuno isključiti.
Glikemijski indeks mjeri samo hranu kada se jede sama. Dakle, da biste smanjili njihov uticaj na šećer u krvi, nemojte ih jesti same, već ih uparite s hranom bogatom proteinima i vlaknima", dodaje.
Pržena hrana
Klinika Cleveland takođe kaže da pržena hrana može povećati rizik od visokog holesterola, debljanja i razvoja dijabetesa tipa 2, a jedno istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da je povećana konzumacija pržene hrane dovela do povećanja rizik od dijabetesa.
Konzumiranje duboko pržene hrane može izazvati pustoš na nivou glukoze u krvi. Ova vrsta hrane je često puna transmasti zbog ulja koje se koristi za prženje. Prema Foods-u, transmasti mogu doprinijeti otpornosti na insulin, nečemu što može dovesti do viška šećera u krvi.
Hrana bogata transmastima
Ako pazite na nivo šećera u krvi, možda biste trebali ozbiljno ograničiti konzumaciju transmasti, jer prema Scandinavian Journal of Food and Nutrition, transmasti mogu povećati otpornost osobe na insulin ako ima dijabetes tipa 2. Ovo može direktno uticati na nivo šećera u krvi jer je insulin jedan od najvažnijih hormona u regulaciji nivoa glukoze u krvi.
Dijeta prilagođena šećeru u krvi je ona koja se sastoji od puno hrane bogate nutrijentima, kao što su hrana bogata vlaknima, zdravi neprerađeni ugljeni hidrati, riba i zdrave masti poput nezasićenih ili polinezasićenih. Što se tiče namirnica koje treba izbjegavati, tu spadaju stvari koje su bogate dodatkom šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, s vrlo malo proteina ili vlakana koji to podržavaju.
Poslednji komentari (0)
Svi komentari