Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

OBRATITE PAŽNJU

Namirnica za koju mnogi misle da je zdrava, a često donosi više štete nego koristi

01.10.2023 11:39h

Foto: Pixabay

Ovsene pahuljice sadrže pozamašnu količinu vlakana, što umije da izazove nelagodu u probavnom traktu. Roksana Ehsani, po zanimanju nutricionistkinja, upozorava da „ako imate osjetljiv želudac, vlakna u ovsenoj kaši mogu da uzrokuju nadutost i gasove”. Stoga, ako teško podnosite hranu bogatu vlaknima, možda bi trebalo da razmotrite alternative s manje vlakana, prenosi n1info.hr.

Za osobe s celijakijom, važno je da potraže sertifikovan ovas bez glutena, jer običan ovas često umije da bude kontaminiran glutenom.

Važno je takođe obratiti pažnju na ono što dodajete u svoju ovsenu kašu. Dodavanje šećera, poput smeđeg šećera, meda ili javorovog sirupa, može da poveća kalorijski i unos ugljenih hidrata, što može biti problematično za osobe s preddijabetesom ili dijabetesom.

Ehsani ističe da su zapakovane ovsene pahuljice obogaćene ukusima posebno problematične, jer sadrže dodate sastojke i šećere koji mogu da smanje njihovu hranljivu vrijednost. Preporučuje kupovinu običnih ovsenih pahuljica i dodavanje svježeg voća, orašastih plodova, sjemenki i začina poput cimeta kako biste obogatili ukus svoje ovsene kaše.

Dodatno, treba paziti na izbor mlijeka za pripremu ovsene kaše. Ovsene pahuljice pripremljene s punomasnim mlijekom ili pavlakom mogu da povećaju unos zasićenih masti, što nije povoljno za zdravlje srca. Preporučuje se upotreba mlijeka bez masti ili biljnog mlijeka kao alternativa.

Uz pravilne odabire i dodatke, ovsene pahuljice mogu biti ukusan i hranljiv obrok za većinu ljudi, ali je važno prilagoditi ih sopstvenim potrebama i osjetljivostima, savjetuje Eat This.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT