
PETAK
9. MAJ 2025.
Vrijeme
Podgorica
°C
+
Kalendar zdravlja
OBRATITE PAŽNJU
Namirnica za koju mnogi misle da je zdrava, a često donosi više štete nego koristi
Autor: dnevno.me
Izvor: Danas.rs
01.10.2023 11:39h

Foto: Pixabay
Ovsene pahuljice sadrže pozamašnu količinu vlakana, što umije da izazove nelagodu u probavnom traktu. Roksana Ehsani, po zanimanju nutricionistkinja, upozorava da „ako imate osjetljiv želudac, vlakna u ovsenoj kaši mogu da uzrokuju nadutost i gasove”. Stoga, ako teško podnosite hranu bogatu vlaknima, možda bi trebalo da razmotrite alternative s manje vlakana, prenosi n1info.hr.
Za osobe s celijakijom, važno je da potraže sertifikovan ovas bez glutena, jer običan ovas često umije da bude kontaminiran glutenom.
Važno je takođe obratiti pažnju na ono što dodajete u svoju ovsenu kašu. Dodavanje šećera, poput smeđeg šećera, meda ili javorovog sirupa, može da poveća kalorijski i unos ugljenih hidrata, što može biti problematično za osobe s preddijabetesom ili dijabetesom.
Ehsani ističe da su zapakovane ovsene pahuljice obogaćene ukusima posebno problematične, jer sadrže dodate sastojke i šećere koji mogu da smanje njihovu hranljivu vrijednost. Preporučuje kupovinu običnih ovsenih pahuljica i dodavanje svježeg voća, orašastih plodova, sjemenki i začina poput cimeta kako biste obogatili ukus svoje ovsene kaše.
Dodatno, treba paziti na izbor mlijeka za pripremu ovsene kaše. Ovsene pahuljice pripremljene s punomasnim mlijekom ili pavlakom mogu da povećaju unos zasićenih masti, što nije povoljno za zdravlje srca. Preporučuje se upotreba mlijeka bez masti ili biljnog mlijeka kao alternativa.
Uz pravilne odabire i dodatke, ovsene pahuljice mogu biti ukusan i hranljiv obrok za većinu ljudi, ali je važno prilagoditi ih sopstvenim potrebama i osjetljivostima, savjetuje Eat This.
Poslednji komentari (0)
Svi komentari