
SUBOTA
23. AVGUST 2025.
Vrijeme
Podgorica
°C
+
Kalendar zdravlja
TERMIČKOM OBRADOM GUBE VITAMINE I MINERALE
Namirnice koje su najzdravije kada se jedu sirove
Autor: dnevno.me
Izvor: Index.hr
09.06.2023 12:10h
09.06.2023 12:13h

Foto: Pixabay
Neke namirnice se ne mogu jesti sirove, dok postoje one koje termičkom obradom gube vitamine i minerale.
Da li znate koja je hrana izuzetno zdrava kada se jede sirova? Evo liste.
Krastavci
Ipak ih je bolje jesti sirove. Mogu biti dio salate, niskokalorične užine ili se mogu koristiti kao dodatak humusu.
Spanać
Spanać je bogat vitaminima C i E, vlaknima, enzimima i aminokiselinama. Najbolje ga je konzumirati sirovog, kao dio salate, jer kuvanjem gubi ukus i aminokiseline, prenosi Index.hr.
Cvekla
Cvekla je hranljiva i bogata folatima koji su važni za razvoj mozga.
Šargarepa
U poređenju sa kuvanom šargarepom, sirova šargarepa je mnogo hranljivija.
Paradajz
Konzumiranje sirovog paradajza može odložiti mnoge bolesti, od dijabetesa do kamena u bubregu.
Crni luk
Ako volite crni luk, imamo odlične vijesti. Sirovi luk sadrži hemikalije koje mogu da spriječe kancer pluća i prostate.
Brokoli
Brokoli je jedno od najzdravijih povrća, posebno ako se jede sirovo. Međutim, ako vam to ne zvuči privlačno, stavite ga u vruću vodu na minut-dva, kratko prokuvajte i ocijedite.
Bijeli luk
Ako ga jedete sirovog, bijeli luk vas hrani svojstvima važnim za borbu protiv kancera.
Poslednji komentari (0)
Svi komentari