
PONEDELJAK
21. JUL 2025.
Vrijeme
Podgorica
°C
+
Kalendar zdravlja
ZABRINJAVAJUĆI SASTOJCI
Ove vrste konzervisane hrane su najgore po vaše zdravlje
Autor: dnevno.me
Izvor: Klix.ba
27.06.2023 16:50h
27.06.2023 16:50h

Foto: Pixabay
Konzervisana hrana je odlična opcija kada vam je potreban brzi obrok ili užina. Pasulj, meso, riba, supa i voće su samo neki od artikala koje ćete pronaći na policama s konzervisanom hranom. Ipak, ušteda vremena ne bi trebala biti na štetu vašeg zdravlja.
Iako vam ovi konzervisani proizvodi mogu uštedjeti vrijeme u kuhinji, možda ćete biti iznenađeni zabrinjavajućim sastojcima u nekim popularnim proizvodima.
Kada definišete konzervisanu stavku kao "nezdravu", postoji nekoliko faktora koji dolaze u obzir. Količina natrijuma, dodatog šećera, trans i zasićenih masti i kalorija pomažu u određivanju nutritivne vrijednosti proizvoda. Osim toga, aditivi, konzervansi, boje za hranu i boje i drugi sastojci mogu odrediti kako konzervisani proizvod utiče na vaše zdravlje.
Pasulj
Nutricionisti ističu da treba biti oprezan kada je u pitanju kupovina već pripremljenog pasulja u konzervi. Konzervisani pasulj često je pun zasićenih masti, šećera i nepotrebnih dodataka.
Supe
Mnoge supe iz konzerve sadrže previše soli. Jedna studija kanadskog instituta za zdravstvena istraživanja (CIHR) pokazuje da kondenzovane i spremne za serviranje supe imaju neke od najviših nivoa natrijuma u kanadskoj pakovanoj prehrambenoj industriji.
Ista studija je takođe otkrila da je supa jedan od najvećih doprinosa natrijuma u kanadskoj ishrani - zajedno s konzervisanim i kiselim povrćem.
Tjestenina
Prethodno skuvana tjestenina u sosu jedna je od najnezdravijih konzervisanih namirnica. Puna je šećera i soli — što je, nažalost, dio zašto je tako dobrog ukusa.
Na primjer, konzerva špageta sadrži 1070 mg natrijuma i 20 g šećera. To je 46 odsto vašeg preporučenog unosa soli i 20 odsto više od preporučenog unosa šećera.
Voće u sirupu
Food Bank of Waterloo preporučuje izbjegavanje konzervisanog voća upakovanog u sirup zbog visokog sadržaja šećera.
Konzervisano voće u laganom sirupu sadrži 21 odsto vašeg dnevnog preporučenog unosa šećera, a sve preko 15 odsto je mnogo.
Poslednji komentari (0)
Svi komentari