Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PREDLAGAČI REZOLUCIJE ODGOVARAJU NA PITANJA U VEZI SA STATUSOM DOKUMENTA

Ambasada SAD: Stejt dipartment vidio nezvanični draft predloženih izmjena Rezolucije, ali nijesmo posredinici

08.05.2024 07:41h

Foto: Ambasada SAD u Podgorici

Stejt dipartment je vidio nezvanični draft predloženih izmjena Crne Gore, ali mi ne posredujemo u njima, kazali su za Pobjedu iz Ambasade SAD u Crnoj Gori, povodom najavljenih amandmana na tekst Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici.  

Iz Ambasade podsjećaju da su Njemačka i Ruanda predlagači Rezolucije, te da te zemlje mogu da odgovore na dalja pitanja u vezi sa njenim statusom.

Pobjedi je prije dva dana iz vrha izvršne vlasti nezvanično rečeno da Vlada Crne Gore još nije zvanično podnijela amandmane na rezoluciju Ujedinjenih nacija o Srebrenici, već da sa partnerima, prvenstveno Sjedinjenim Državama i Njemačkom, razgovara o tome da se tekst rezolucije dopuni i u njega inkorporira stav da je „krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini“.

Drugi dio izmjena, koji predlaže Vlada, odnosio bi se na „potvrđivanje nepovredivosti opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama“.

Ukoliko prijedlog crnogorskih vlasti ne bi prošao, Vlada će, kako kaže sagovornik Pobjede, razmisliti o tome da li da predložene amandmane uputi i kroz zvaničnu proceduru.

Da SAD ne mogu biti posrednici za amandmane na nacrt rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici ukazao je i hrvatski novinar i dopisnik Al Džazire (Al Jazeera) iz Vašingtona Ivica Puljić.

"U igri oko crnogorskih amandmana o rezoluciji UN-a o genocidu u Srebrenici autori amandmana kažu da će Crna Gora uz "posredovanje SAD" predati amandmane na nacrt rezolucije. Nakon provjere moram reći da SAD nemaju pojma da su nekakvi posrednici i da je lažna tvrdnja da jesu", naveo je Puljić na mreži X.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT