Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PREMIJER SA SAVJETIMA MANJE BROJNIH NARODA I OPOZICIJOM USAGLASIO SVE DETALJE PRETHODNOG DOGOVORA

Opozicija i manjinski savjeti najvjerovatnije danas potpisuju sporazum o popisu

21.11.2023 06:21h

Foto: gov.me

Sporazum o uslovima za održavanje popisa stanovništva koje je predložila opozicija, a Vlada nedavno uvažila, biće najvjerovatnije potpisan danas, saznaje Pobjeda. Sporazum je, prema saznanjima Pobjede, premijer Spajić parafirao dok se potpis danas očekuje i od predstavnika opozicije i manjinskih savjeta koji su sinoć sve dogovorili sa predstavnicima Vlade.

Izvori Pobjede ističu da je postignut dogovor ali nijesu mogli da preciziraju kad bi mogle izmjene zakona da budu na dnevnom redu parlamenta, i da li će amandma o terminu popisa bitti izglasan, jer mnogo toga još zavisi od jedinstva unutar najjače stranke vlasti Pokreta ,,Evropa sad“.

"Takođe, zavisiće sve od dinamike rada parlamenta ali najvjerovatnije će biti narednih dana", rekao je izvor Pobjede.

Sjednica Skupštine zakazana je za srijedu na Cetinju, ali je u njen dvodnevni red uvršten isključivo prijedlog za izbor sedmog sudije Ustavnog suda, ne i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o popisu.

Početak predstojećeg petnaestodnevnog popisa stanovništva predviđen je za 30. novembar, a iz opozicije upozoravaju da u narednih 10 dana nije moguće uspostaviti sve uslove predviđene sporazumom.

Iz opozicije su ranije poručili da oni u predstojećem popisu neće učestvovati ukoliko do tada ne budu ispunjeni svi njihovi zahtjevi koji se odnose na kontrolne mehanizme koji podrazumijevaju da se u popisne komisije dodaju dva predstavnika opozicije i jedan iz savjeta manje brojnih naroda, kao i da se osmisli i instalira softver putem koga bi svaki građanin imao mogućnost da provjeri tačnost podataka koji se odnose na njega.

Prijedlog sporazuma koji je iz Vlade prošle sedmice dostavljen opoziciji predviđa kontrolu popisnog procesa od početka do kraja, paritetan broj popisivača, imenovanje radne grupe za izradu softvera na čijem će čelu biti opozicionar i zabranu popisne kampanje za političke partije, ali ne i za druge subjekte.

Izvor Pobjede iz Vlade rekao je da očekuju da sporazum bude potpisan danas jer tada ističe rok za izbor popisnih instruktora, po ponovnom konkursu koji je prošle sedmice rapisao Monstat.

Premijer Spajić je prihvatio sve opozicione uslove: izradu softvera, proširivanje popisnih komisija, kontrolu unosa podataka, dodatnu kontrolu kroz ručno brojanje podataka o nacionalnosti, vjeri i jeziku, parlamentarni nadzor nad popisom, zabranu partijama da vode popisne kampanje, izbor novih popisivača i njihovih instruktora.

U dokumentu se ne pominje termin sprovođenja popisa što je potencijalno i dalje ključna tačka sporenja.

U predloženim izmjenama i dopunama Zakona o popisu, koji je predložila vladajuća većina, piše da će ta statistička procedura biti realizovana u periodu od 30. novembra do 15. decembra.

Takva formulacija je bila apsolutno neprihvatljiva opoziciji koja je hitno zatražila od premijera da se taj amandman povuče.

Poslanik Pokreta ,,Evropa sad“ Vasilije Čarapić Skupštini je u međuvremenu predao amandman na Zakon o popisu koji je prethodno usaglašen na nivou lidera stranaka vladajuće većine, a koji predviđa brisanje člana tog akta koji se odnosi na sam datum održavanja popisa i referentni momenat.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT