Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

NA TREĆEM OVOGODIŠNJEM JAVNOM POZIVU

Ponudu za dva pogona Željezare poslala samo švajcarska „8B Capital“

24.07.2024 20:44h

Foto: RTVNK

Švajcarska kompanija „8B Capital“ jedina je dostavila ponudu za zakup dva pogona EPCG - Željezare na trećem ovogodišnjem javnom pozivu za zakup Kovačnice i Čeličane. Švajcarci su slali ponude i na dva prethodna neuspješna tendera.

Ta švajcarska kompanija je registrovana u Luganu, a njen zastupnik i ovlašćeni predstavnik Igor Šamiz juče nije prisustvovao otvaranju ponuda u Elektroprivredi.

Prema javnom pozivu, nuđeni su pogoni Kovačnice i Čeličane u zakup, minimum na 15 godina i maksimalno na pola vijeka.

Predviđeno je da minimalna kirija bude 30.000 eura mjesečno, te da je zakupac dužan da u prvih šest mjeseci preuzme najmanje stotinu radnika.

U nacionalnoj elektroenergetskoj kompaniji, koja je vlasnik Željezare, prilikom otvaranja ponude utvrđeno da je ponuđač uplatio depozit u iznosu od 30.000 eura na račun EPCG, a komisija je konstatovala i da su ispunjeni ostali kriterijumi traženi javnim pozivom.

U ponudi je „8B Capital“ naveo i da će u prvoj godini uložiti 5,25 miliona eura, te da će u pogonima Željezare pokrenuti proizvodnju za najmanje pola godine. Do kraja poslovne godine Švajcarci bi uložili i dodatnih 2,5 miliona eura, zakupili bi dio fabrike na 50 godina i u prvih šest mjeseci zaposlili bi 152 radnika.

Planirano je i da se prve godine proizvede 2.000 tona gotove robe mjesečno, a da se narednih godina proizvodnja poveća na 3.500 tona. Plan je i da se naredne godine investira dodatnih 9,1 miliona eura, u trećoj godini još pet miliona, pa još deset.

Ukupno u prvih pet godina potencijalni investitor je najavio da će uložiti više 36 miliona eura.

Miro Vračar iz EPCG kaže da su ovog ponuđača prihvatili kao ozbiljnog investitora, bez obzira na razne medijske napise. Kazao je i da cijena električne energije koja će biti isporučivana pogonima Željezare nije precizirana, te da će to biti definisano posebnim ugovorom.

U konačnom, u EPCG očekuju da bi ugovor trebao da bude potpisan za mjesec-dva i dodaju da je za očekivati da pogoni Željezare ožive već na jesen.

Ponudu Švajcaraca za zakup pogona Željezare razmatraće Odbor direktora EPCG, a ponuda će biti dostavljena i Vladi, kao većinskom vlasniku EPCG.

Ministar energetike Saša Mujović je prije desetak dana saopštio Pobjedi da ako ponude na tenderu ne budu kvalitetne ,,ne moramo ni izabrati partnera“.

" Tender sam po sebi ne znači da će se proces dovesti do kraja, jer me interesuje isključivo kvalitet ponuda. Smatram da Željezara ima budućnost uz odgovornog i kredibilnog partnera i neću dozvoliti nikakvo srljanje u nove privatizacije i mnogo obećanja bez realizacije. Neću dozvoliti da se dogodi još jedan promašaj samo zbog kratkoročnih poena", poručio je nedavno Mujović.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT