Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

BIĆE OTVORENA 15. FEBRUARA

Izložba “Herbarijum” Sonje Đuranović u Modernoj galeriji

13.02.2024 11:10h

Foto: JU Muzeji i galerije Podgorice

Izložba „Herbarijum“, akademske likovne umjetnice Sonje Đuranović, biće otvorena u četvrtak 15. februara, u 19 sati, u Modernoj galeriji u Podgorici.

Izložbu će otvoriti rukovoditeljka Galerijskog sektora JU Muzeji i galerije Podgorice, istoričarka umjetnosti Petrica Duletić.

U uvodnom tekstu kataloga Duletić je, između ostalog, zapisala:

„U delikatnom prosedeu umjetničkog stvaranja Sonja Đuranović se opredijelila da, kroz naizgled jednostavan siže, transponuje impresije iz spoljašnjeg svijeta. Pažljivo birajući motiv u predjelu opredijelila se za cvijeće, koji je za nju kao stvaraoca neodoljiv. Raskošna ljepota lala i veliki raspon vizuelnih stanja za Sonju su mnogo više od čistog podatka likovnog doživljaja, to je povod za stvaranje umjetničkog univerzuma.

Tematska konstantnost dovoljno govori o slikarskom karakteru umjetnice – studioznom istraživaču – koja svakoj kompoziciji prilazi kao neponovljivom likovnom događaju. Radnja slike je fokusirana na nekoliko vertikalno postavljenih cvjetova. Njihovom poetizacijom nastali su radovi koji imaju isto polazište, a veliki raspon kompozicionih rješenja govori o slikarkinoj raskošnoj imaginaciji.

Satkana od realnih elemenata, fabula uglavnom zadržava prepoznatljivost polaznog sadržaja, a na pojedinim djelima se apstrahuje i potez dobija autonomnu likovnu vrijednost. Povremeno, predmet interesovanja se sa cvijeta prebacuje na grane ili na komponovani vertikalni friz fragmenata, što samo potvrđuje želju umjetnice da u istom motivu razvije nove umjetničke promjene. Svaki list i grana su pikturalne senzacije koje navode na promjene u samoj strukturi i organizaciji slike.“

Izložba će trajati mjesec dana.

Sonja Đuranović rođena je 1967. godine u Titogradu. Na Odsjeku za likovno vaspitanje Pedagoške akademije u Nikšiću diplomirala je 1988, a od 1988–1992. studirala na Odsjeku za slikarstvo, u klasi profesora Milivoja Unkovića na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Na Odsjeku za slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju diplomirala je 1992. godine.

Za sobom ima brojne samostalne izložbe i kolektivna izlaganja. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore od 1997. godine. Dobitnica je više vrijednih nagrada.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT