Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SPORAZUM DOSTAVIO PREMIJER MILOJKO SPAJIĆ

DPS, SD, BS i Vijeća manje brojnih naroda potpisali Sporazum o popisu

21.11.2023 10:25h

21.11.2023 15:52h

Foto: gov.me

Predstavnici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke i Vijeća manje brojnih naroda potpisali su danas Sporazum o popisu koji im je dostavio premijer Milojko Spajić.

Kako su portalu Pobjeda kazali iz Bošnjačke stranke, većina preporuka koje je ta partija uputila tokom razgovora sa premijerom Spajićem su postale sastavni dio Sporazuma.

"Očekujemo da one budu i implementirane tokom samog procesa popisa, jer je to jedina garancija da će popis biti transparentan, sa validnim podacima", kazali su u BS-u.

Portparol DPS Miloš Nikolić je rekao da je zvanično završen prvi korak - konsenzus oko uslova koji će, ukoliko budu ispunjeni, značiti sprovođenje popisa čiji će rezultati biti priznati od svih.

Nikolić je agencija MINA kazao da je drugi korak realizacija tih uslova i njihova implementacija u praksi, što je sada, kako je naveo, najvećim dijelom odgovornost Vlade i parlamentarne većine.

„Ukoliko se uslovi koji su zajednički dogovoreni i jutros potpisani realizuju i sprovedu, vjerujem da možemo održati popis nakon kojeg ćemo imati rezultate priznate od svih, koji će biti legitimni i koji će značiti uspješno završen važan državni posao za Crnu Goru“, naveo je Nikolić.

Nikolić: Ukoliko budu ispunjeni uslovi, vjerujem da možemo održati popis čiji će rezultati biti priznati od svih

Podsjetimo, lider SD-a Damir Šehović saopštio je u emisiji Drugačija radio veza da je potpisao sporazum o popisu koji je Milojko Spajić dostavio opoziciji.

"Neposredno prije dolaska u studio potpisao sam sporazum, a vidio sam da su to prethodno uradili gotovo svi predstavnici partija i nacionalnih savjeta. Potpisivanje sporazma znači da su se politički akteri obavezali da implementiraju kontrolne mehanizme koji su u sporazumu sadržani. Ukoliko budu implementirani prije 30. novembra popis može početi, ukoliko ne - zna se šta nam je činiti", naveo je Šehović, prenijela je Antena M.

Kaže da su insistirali da datum popisa sporazumom ne bude preciziran.

Sporazum su potpisali i predsjednici Vijeća-savjeta manje brojnih naroda.

"Očekujemo da će se ovim Sporazumom koji sadrži sve bitne elemente naših zahtjeva u vezi sa kontrolom i transparentnošću procesa, stvoriti uslovi za održavanje legitimnog, kontrolisanog  i vjerodostojnog popisa, čije će rezultate svi uvažiti", saopšteno je iz Vijeća-savjeta manje brojnih naroda.

Predsjednici Vijeća manjebrojnih naroda potpisali Sporazum: "Nadamo se da će se stvoriti uslovi za validan popis"

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT