Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

GODIŠNJICA OSNIVANJA

Spajić na samitu Berlinskog procesa

14.10.2024 06:27h

Foto: Vlada(Arhiva)

Premijer Milojko Spajić učestvovaće danas na samitu Berlinskog procesa u Berlinu, na poziv kancelara Njemačke Olafa Šolca.

Iz Vlade su kazali da će samitom biti obilježeno deset godina od osnivanja Berlinskog procesa, što će biti prilika da šefovi država i vlada zemalja Zapadnog Balkana, u saradnji sa članicama Evropske unije (EU), pošalju poruku posvećenosti regionalnoj saradnji i podrže dalje napore na putu integracije regiona u Uniju.

Na samitu je, kako su naveli, planirano potvrđivanje odluka u ključnim oblastima saradnje donešenih na ministarskom nivou uoči samita, kao i predstavljanje napretka država regiona na evropskom putu.

„Istovremeno, odobriće se planirane aktivnosti za jačanje regionalne saradnje i razgovarati o daljim koracima na planu približavanja Jedinstvenom tržištu EU“, piše u platformi za učešće Spajića na samitu.

Kako se navodi, na samitu u Berlinu očekuje se potpisivanje Sporazuma o pristupu visokom obrazovanju i upisu na studije Zapadnog Balkana, usvajanje Zajedničkog regionalnog tržišta za period 2025-2028 i akcionog plana za njegovu implementaciju, kao i potpisivanje deklaracije o tom dokumentu.

Iz Vlade su kazali da će samit Berlinskog procesa u Berlinu biti prilika za razmjenu mišljenja o korišćenju novih instrumenata - Plan rasta za Zapadni Balkan i Instrument EU za reforme i rast, koji treba da pomognu zemljama regiona u približavanju Uniji.

Navodi se da će u fokusu diskusije na samitu biti povezanost, ekonomska integracija, saradnja sa mladima i proces prevazilaženja konflikata i pomirenja u regionu.

Kako su rekli, pored produbljivanja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa, fokus će biti na unapređenju mobilnosti i povezanosti regiona, kao i zajedničkim naporima ka prevazilaženju svih izazova na bezbjednosnom, ekonomskom i socijalnom planu.

Iz Vlade su kazali da je učešće Spajića na samitu u Berlinu značajno u kontekstu dodatne afirmacije Crne Gore kao aktivne učesnice Berlinskog procesa, snažnog zagovornika regionalne saradnje i lidera u procesu pridruživanja EU.

Berlinski proces je regionalna inicijativa koju je pokrenula Njemačka 2014. godine sa ciljem pružanja podrške zemljama Zapadnog Balkana na planu evropske integracije, ekonomskog i infrastrukturnog razvoja i unapređenja regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT