Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

BOGAT VITAMINIMA, MINERALIMA, VLAKNIMA

Zdravstvene prednosti batata

18.02.2024 09:19h

Foto: Pixabay

Slatki krompir je slatko, skrobno korjenasto povrće koje se uzgaja širom svijeta. Najčešće je narandžaste boje. Batat je bogat vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima.

Zašto je dobar batat?

Slatki krompir nije težak za ishranu, ne izaziva probleme u stomaku, ne stvara osjećaj nadutosti i nije uzrok gojaznosti. Sve više se preporučuje kao dio dijeta i posebnih režima ishrane.

Batat i zdravlje očiju

Slatki krompir je bogat beta-karotenom, to je ono što mu daje narandžastu boju. Kada unosimo beta-karoten, naše tijelo ga pretvara u vitamin A, koji se zatim koristi za formiranje receptora za detekciju svjetlosti u oku. Ovo je važno za noćni vid i održavanje zdravlja oka.

Batat i probava

Slatki krompir je bogat vlaknima, za koje se pokazalo da promovišu zdrav sistem za varenje. Visoki nivoi biljnih sterola (fitosterola) u slatkom krompiru mogu da imaju zaštitni efekat na probavni sistem.

Dijabetes tipa 2

Zanimljiva otkrića sugerišu da umjerena konzumacija slatkog krompira može da poboljša regulaciju šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2. Međutim, potrebno je više dokaza kako bi se potvrdili ovi nalazi.

Batat i imunitet

Pošto je bogat beta-karotenom, slatki krompir takođe može da pomogne u podršci imunološkoj funkciji. To je zato što je vitamin A važan za održavanje integriteta sluzokože u respiratornom sistemu i crijevima.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT