ADVERTISEMENT

ANGAŽOVAN U JEDNOJ OD PIONIRSKIH FIRMI ZA RAZVOJ V2X TEHNOLOGIJE -BUDUĆNOST SAOBRAĆAJNE INFRASTRUKTURE

"Ne zadovoljavajte se mrvicama,  jedino stremeći visoko možete dostići svoj puni potencijal"

18.01.2023 05:45h

18.01.2023 05:45h

Naš sagovornik u serijalu “Najbolje iz Crne Gore” Vladimir Đukanović, student Fakulteta za tehnologiju i ekonomiju u Budimpešti dobio je priliku da bude angažovan u poznatoj firmi ne samo u Mađarskoj, već u svijetu, a u čijem fokusu je razvoj V2X tehnologije - budućnost saobraćajne infrastrukture.

Dobitnik je “Stipendium Hungaricum” za osnovne studije u Mađarskoj, koju je, kaže nam, doživio kao nagradu za dotadašnji uložen rad u obrazovanje.

“Nakon završene osnovne škole upisao sam Gimnaziju 'Stojan Cerović' u Nikšiću po čijem završetku sam bio dobitnik diplome 'Luča'. Svoje osnovne studije započeo sam na  'Budapest University of Technology and Economics', gdje sam upisao elektrotehniku sa usmjerenjem ugrađeni i kontrolni sistemi".

Đukanović je trenutno na završnoj godini studija u Mađarskoj, a istovremeno je zaposlen u kompaniji Commsignia.

"U profesionalnom smislu, najdragocjenije priznanje mi je dobijanje posla u firmi Commsignia, gdje sam angažovan od juna prošle godine na poziciji softverskog inženjera za ugradne sisteme. To je za mene, kao studenta, bilo veliko ohrabrenje i znak da idem dobrim putem”, kaže Đukanović za Dnevno.me.

Firma Commsignia, jedna je, objašnjava nam, od pionirskih firmi koja se bavi istraživanjem i primjenom V2X tehnologije, integralnim konceptom u autonomnoj vožnji.

"Kako se Commsignia bavi razvojem tehnologije budućnosti, konstantno raste i već sada je jedna od vodećih firmi na ovom tržištu. Ono što mi se najviše sviđa u firmi jeste da se svakodnevno bavimo vrlo konkretnim problemima, čije će rješavanje bitno uticati na saobraćaj kakav danas poznajemo. Osim toga što je ova tema usko vezana za moje studije, jako sam zadovoljan i kolegama koji su mi, kao prvom internacionalcu u timu, mnogo pomogli da se uklopim u kolektiv".

Šta je V2X tehnologija?

Kada govorimo o budućnosti automobilske industrije, u prvom planu se ističu autonomna i električna vozila, no zahvaljujući rapidnom, velikom napretku tehnologije automobili će biti mnogo sigurniji, zahvaljujući, između ostalog, tehnologiji koju nudi V2X komunikaciju (Vehicle-to-X), odnosno mogućnost komuniciranja vozila, ne samo s drugim vozilima već i s infrastrukturom.

Kako nam objašnava Đukanović, V2X tehnologija praktično znači komunikaciju između vozila i svega oko vozila. 

"Kako bih približio V2X, daću jedan primjer. Preticanje je jedna od najopasnijih radnji u saobraćaju, pogotovo na našim putevima koji su jako uski.

Posebno je rizično preticanje vozila kao što su autobusi i šleperi, koji automatski smanjuju vidno polje vozača. V2X bi mogao da donese dodatni sloj sigurnosti tako što bi preko specijalnog uređaja, koji bi bio ugrađen na automobilima, obavještavao vozača da li je preticanje sigurno (da li ima vozila iz suprotnog pravca koja nailaze). Na ovaj način vozač ne bi morao da rizikuje pokušajem preticanja da vidi da li može da pretekne, već bi automatski dobijao te informacije", objašnjava nam Đukanović.

Kako funkcioniše “vozilo za sve“ (V2X)

U V2X komunikacionom sistemu, informacije putuju od senzora vozila i drugih izvora – širokopojasno, kroz veze visoke pouzdanosti, omogućavajući im komunikaciju sa drugim automobilima, semaforima i drugom infrastrukturom, kao i sa pješacima koji koriste pametne telefone.

Na taj način V2X stvara mapu u stvarnom vremenu za vozila u neposrednoj okolini:

Sagovornik portala Dnevno.me objašnjava da V2X tehnologija, zapravo, poboljšava efikasnost saobraćaja tako što vozače upozorava na aktuelni i predstojeći saobraćaj, predlaže alternativne rute za izbjegavanje gužvi na pojedinim dionicama i identifikuje dostupna parking mjesta.

Osnova tehnologije V2X jeste sigurnost budući da omogućava komunikaciju između vozila, te između vozila i infrastrukture poput semafora, a moći će i da obavještava firme za održavanje saobraćajnica o oštećenima na putu. Ipak, najvažniji je dio komunikacija između vozila, što bi moglo doprinijeti da se broj saobraćajnih nesreća smanji.

Osim primjera za preticanje koji nam je naveo Đukanović, V2X tehnologija donosi i druge benefite. Npr. prilikom priključenja sa sporedne na glavnu cestu, vozač će biti upozoren ukoliko mu prijeti opasnost od dolaska automobila koji možda nije vidio. V2X tehnologija pomaže u poboljšanju efikasnosti upravljanja vozilom, ali trebalo bi da doprinese i smanjenju “zagušenja" u saobraćaju, a samim tim i normalizaciji saobraćajnih tokova, posebno u žarišnim tačkama.

Osim toga, V2X komunikacija obezbjeđuje ekološku vožnju koja dovodi do smanjenja potrošnje goriva i zagađenja vazduha. V2X, takođe, pruža informacije o saobraćajnim nezgodama, pa ukoliko se desi V2X sistem komunikacije obavijestiće vozila koja se približavaju. 

U konačnom, osim glavnog cilja - doprinijeti što većoj sigurnosti svih učesnika u saobraćaju – i vozača i pješaka, teži se stvaranje inovativnog pametnog gradskog ekosistema.

Trenutno, za automobile sa implementiranim V2X-om se i dalje izdaju probne dozvole.

Prema procjenama više od 700 000 vozila u svijetu testira V2X tehnologiju, a u narednih nekoliko godina bi ta cifra mogla da poraste, do čak 35 miliona, navodi naš sagovornik. 

"Ekspanzija ove tehnologije očekuje se u bliskoj budućnosti kad bi broj automobila koja imaju tu tehnologiju trebao rapidno da skoči (po nekim procjenama već do 2025), jer najveće automobilske kompanije iskazuju veliko interesovanje", kaže Đukanović.

Kakvi su uslovi za primjenu V2X tehnologije u Crnoj Gori?

"Što se tiče Crne Gore, mislim da je ona odlično područje za dublje testiranje i istraživanje te tehnologije. Zbog samog reljefa naše zemlje, koji je uslovio da pojedine putne dionice budu jako izazovne za vozače, tako da sam siguran da bi se V2X tehnologija suočila sa izazovima na kakve do sada nije imala priliku da naiđe.

U svakom slučaju za realizaciju tog plana u Crnoj Gori bila bi neophodna velika ulaganja, ali sve je moguće. Možda neka od velikih kompanija koje rade na implementaciji V2X-a uvidi potencijal Crne Gore, i otvori svoje predstavništvo baš kod nas. To bi bila, takođe, i odlična reklama za nas, jer nema mnogo država u svijetu u kojima se radi na ovome", smatra Đukanović. 

Foto: Privatna arhiva

No, prije nego li stvorimo uslove za dolazak većih kompanija u Crnu Goru, moramo, poručuje sagovornik našeg serijala "Najbolje iz Crne Gore" ozbiljno pristupiti rješavanju velikog problema kakav je "odliv mozgova", a koji je smatra, najrije, posljedica nemogućnosti dobijanja adekvatnog posla u svojoj zemlji:

“Svjedoci smo da većina mladih koji diplomiraju na fakultetima u Crnoj Gori, a koji su izuzetno zahtjevni, uglavnom, završe na birou rada, jer ne mogu da pronađu radni angažman u struci.

Upravo je to bio i moj razlog za napuštanje Crne Gore. Elektrotehnički fakultet koji završavam je izuzetno zahtjevan, a nemogućnost dobijanja posla nakon završetka studija bila bi jako porazna za mene”.

Smatra i da koliko god da u Crnoj Gori postoji potencijala za razvoj različitih oblasti elektrotehnike, nema dovoljno firmi specijalizovanih za to. 

“Zato sam se odlučio za Budimpeštu koja nudi velik broj prilika za posao, kako tokom, tako i nakon studija. Osim toga, Mađarska ima veoma jak studijski program za elektrotehniku.

Za razliku od fakulteta u Crnoj Gori koji od studenta očekuje da se već na prvoj godini odluče za specijalizaciju, u Mađarskoj nam je data mogućnost biranja usmjerenja kasnije u toku studija. Takav pristup je u značajno uticao na moju odluku, jer smo dobili priliku da se upoznamo sa svim oblastima elektrotehnike prije nego što smo odabrali onu koja nas najviše interesuje”.

Foto: Privatna arhiva

Kaže i da bi volio da se vrati u Crnu Goru i otvori kompaniju. No, to, ističe, nije plan za blisku budućnost. Ono što je, međutim, sasvim izvjesno jeste da će nakon završetka osnovnih studija upisati master studije, takođe, u insotranstvu.

“Nakon završenih master studija tražio bih posao i mjesto gdje ću organizovati svoj život. Iz trenutne perspektive svoj povratak u Crnu Goru ne vidim uskoro, iako ne mogu nigdje da se opustim i odmorim kao što to mogu kući. Ipak, volio bih da se negdje u budućnosti vratim u Crnu Goru i da otvorim kompaniju koja bi doprinijela razvoju moje predivne zemlje”.

Priznaje i da je do sad bilo mnogo situacija u kojima bi se zapitao da li je trud vrijedan, da li odustati:

“Ipak, na kraju, upornost me gura(la) da nastavim da stremim svojim ciljevima, i nikad ne odustanem.

Foto: Privatna arhiva

Stalno se trudim da balansiram svoju karijeru i privatni život. Za mene se uspjeh ogleda u tom balansu različitih aspekata života, jer smatram da čovjek ne može biti srećan ukoliko se ostvari samo u jednoj od njih”, kaže Đukanović koji naš razgovor zaključuje porukom:

“Ne zadovoljavajte se 'mrvicama', jer jedino stremeći visoko možete postići svoj puni potencijal”.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT